fredag 21. november 2014

Militærmusikkens betydning

I siste del av 1800-tallet spilte Forsvarets stabsmusikkorps en sentral rolle, ikke bare som formidler av musikkopplevelser til alle lag av befolkningen, men også som talentskole for utøvere og komponister. Johan Svendsen (1840-1911), Adolf Hansen (1852-1911), Ole Olsen (1850-1927) og Alfred Evensen (1883-1942) er derfor en del av korpsets egen musikkhistorie. Disse komponistene er representert på «Stabens» nye plate «Christianialiv».

Platen innledes med Johan Svendsens andre symfoni. Dette er selvsagt ikke originalversjonen, men en interessant transkripsjon av Adolf Hansen, noe som viser hvor viktig det var å «spre» kunstmusikk til alle lag i befolkningen.
Så følger en rekke mindre verk, både kjent og forholdsvis ukjent musikk. Derfor er det viktig at Forsvarets Stabsmusikkorps har gitt ut en slik plate. De bruker blant annet eldre typer instrumenter, noe som kan gi en følelse av «klangen fra gamle dager».
Lytt spesielt til Gry Aubert Bang kornett-solo i «Romance » av Adolf Hansen. Lekkert spilt!
Musikken som presenteres er godt skrevet, men appellerer kanskje ikke så mye til dagens store musikkorpsbevegelse. Likevel er det prisverdig og flott at denne platen har sett dagens lys - spesielt med tanke på det historiske.
«Staben» spiller virkelig flott - og denne innspillingen er ikke noe unntak. Lyden er - som vanlig for dette platemerket - uimotståelig god, og føyer seg pent inn i rekken av kvalitetsplater.

På plata:
Johan Svendsen: «Symfoni nr.2»
Adolf Hansen: «Serenade til Griegs sølvbryllup», «Serenade», «Bondebryllupet», «Romance» og «Christianialiv»
Ole Olsen: «Overtyre til Svein Uræd» og «Sörgemarch»
Alfred Evensen: «Norsk dans nummer 1 & 2»

Dirigent er Ole Kristian Ruud.

FORSVARETS STABSMUSIKKORPS: «Christianialiv»
2L 101 (2014)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar