fredag 12. desember 2014

Musikkfest for brass og klaver

«Sinfonietta» til Leos Janacek (1854-1928) er ett av hans mest populære verk. Den fargerike - og omfangsrike brassklangen i verkets åpningsminutter gjør det vel verd å handle inn denne platen.

«Sinfonietta» fra 1926 er og blir ett av Janaceks signalverk, skrevet for hele 25 brassinstrumenter - i tillegg til fullt symfoniorkester.
Bergen-filharmonien og dirigenten Edward Gardner har et solid grep om dette verket, som i dag tilhører standardverkene for de store orkestrene rundt om.
Noe helt annet er «Capriccio» for piano (venstre hånd) og kammerensemble - skrevet samme år (1926). Her er det 7 av orkesterets musikere som musiserer sammen med pianisten Jean-Efflam Bavouzet som foredrar det intrikate og morsomme verket.
Platen avsluttes med en suite fra operaen «Den lure lille hunnreven». Dette er musikk fra 1924 og de vestlandske orkestermusikerne sprudler i de herlige musikalske krumspring som komponisten har skapt.
Orkesteret fremstår som et meget godt Janacek-orkester. Komponisten utfordrer musikerne i vanvittig store klangflater - og helt ned til de mest delikate og snurrige kammermusikalske elementer. Både orkester, solist og dirigent har all ære av denne første platen i en serie med orkestermusikk av denne tsjekkiske komponisten.

LEOS JANACEK: Orchestral Works vol.1
Jean-Efflam Bavouzet, piano
Bergen filharmoniske orkester - Edward Gardner
Chandos Records CHSA 5142 (2014)
Spilletid: 64:15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar