fredag 28. januar 2000

Et viktig bidrag

Klaus Egge (1906-1979) er etter min mening en litt undervurdert komponist i dag. Det er sjeldent hans store symfoniske verk finner veien til konsertsalen, og vi må drøye 40 år tilbake i tid for å finne innspillinger av hans orkesterverk.

Den gang LP-platen var det gangbare medium, ble mye av Egges orkestermusikk spilt inn. Senere har distributøren Grappa sørget for at disse innspillingene fortsatt er å få tak i.
På denne cd-platen er det Klaus Egges andre og fjerde symfoni, samt hans cellokonsert som er foreviget.
I cellokonserten er det den nylig avdøde Laszlo Varga som er solist. Konserten ble opprinnelig bestilt av NRK til komponistens 60-årsdag i 1966.
De symfoniene som presenteres er skrevet med 20 års mellomrom - og dokumenterer utviklingen Klaus Egge hadde i denne perioden. Symfoni nr.2 er fortsatt preget av folkemusikkens tradisjoner, mens Egge benytter seriell teknikk i den fjerde symfonien. Han avslører også sin store beundring for den store mester fra barokken i åpningen av sin nest siste symfoni, der han benytter tonene B-A-C-H, og underfundig nok tonene E-G-G-E. Snedig.
Tatt i betraktning at innspillingene er gjort lenge før digitalverdenen inntok opptaksteknikken, er cd'en fortsatt verd å lytte til - gjerne med et musikkhistorisk blikk.
Det er Oslo Filharmoniske Orkester som spiller på samtlige verk, men med tre forskjellige dirigenter.

På platen:
1. Cellokonsert op.29 (1966) - Solist: Laszlo Varga - dirigent: Kresimir Sipusch
2. Symfoni nr.2 op.22 «Sinfonia giocosa» (1947) - dirigent: Øyvin Fjeldstad
3. Symfoni nr.4 op.30 (1967) - dirigent: Sixten Ehrling

KLAUS EGGE: Cellokonsert og Symfoni nr.2 og nr. 4
Oslo Filharmoniske orkester
Aurora CD NCD B 4937 (1988)
Genre: Klassisk
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar