søndag 22. april 2007

Folketonen, melodien og samtiden

Eivind Groven (1901-1977) var melodiker i sin samtid. Han møtte stadig motstand blant den etablerte "eliten" av kritikere ved å blande inn folkemusikken i den klassiske stilen. Men hans svar på denne "modernismen" var urokkelig. Han samlet inn melodier, brukte dem i sine verk og skapte samtidig et sprakende fargeteppe i harmonier og spennende instrumentering. Her presenterer Stavanger Symfoniorkester fire verk i datidens nyskapende - to av dem er sentrale i norsk musikkhistorie.

Plata innledes med Grovens mest spilte verk - overtyren «Hjalar-ljod». Verket ble skrevet til en konkurranse i forbindelse med åpningen av Oslo rådhus i 1950. Her gjennomsyrer folkemusikken både musikk og tittel. «Hjalar» betyr å synge så det gir gjenlyd i skog og fjell. Og det er nettopp det Stavanger symfoniorkester, under ledelse av Eivind Aadland gjør. Klangfargene slynges ut av et særdeles spillefint orkester.
Folkemusikken har Groven også benyttet i den første symfonien, som bærer tilnavnet «Innover viddene». Denne ble skrevet i 1937 og innledningen er «allemannseie» blant den eldre generasjon radiolyttere. NRK brukte åpningstemaet som sitt kjenningsignal i en årrekke. Temaet er en slag «huving» - eller roping som Groven skal ha hørt en eneste gang på fjellet. Det er fasinerende hvordan ting kan utvikle seg fra noe tilfeldig til en fantastisk rik symfoni.
Plata avsluttes med to suiter med norske danser - eller slåtter. Musikk som på mange måter kler den symfoniske utformingen godt.
Stavanger Symfoniorkester har gjennom årene hatt fokus på Harald Sæveruds og Geirr Tveitts musikk. Denne gangen er det Eivind Grovens mest sentrale verk som bringes opp i lyset. Og det er bare å bukke dypt for denne musikalske gaven.

Les mer om Eivind Groven her: http://no.wikipedia.org/wiki/Eivind_Groven

STAVANGER SYMFONIORKESTER:
Musikk av Eivind Groven
Hjalar-ljod op.38
Symfoni nr.1 «Innover viddene» op.26
Norsk symfonisk dans nr.1 op.43
Norsk symfonisk dans nr.2 op.53 «Faldafeykir»
BIS- CD 1312

Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar