fredag 18. mai 2012

Dansk-norsk sam(tids)klang

Det er en tvers gjennom delikat cd som Stavanger Symfoniorkester, Rolf Gupta og Peter Herresthal har gitt ut. Platen er viet tre verk av danske Per Nørgård, en av nordens virkelig store samtidskomponister. Og alle imponerer - også det klingende resultatet av tre spennende komposisjoner.

Det er de to fiolinkonsertene som står i sentrum på denne innspillingen. Nørgård er en av de komponistene som skaper en musikalsk helhet av selv de mest konstruerte tanker og ideer. Men det er de lyse nordiske sommerkvelder og netter som har inspirert Nørgård i den første fiolinkonserten - konkret nok med andre ord. Og selv om inspirasjonen for såvidt er forutsigbar, er Nørgårds bruk av kompositoriske virkemidler med på å gi konserten spennende vendinger.
Den andre konserten benytter Nørgård seg både av vår kjente vestlige tonalitet, samt mikrotonalitet. Dette skaper harmoniske spenninger som gir både solist og orkester utforsringer som løses på en mesterlig måte.
Peter Herresthal er uten tvil en av vår tids virkelig dyktige utøver, spesielt med tanke på samtidsmusikken, noe som blant annet har gitt ham to Spellemannspriser, Musikkritkerprisen og han har blitt kåret til årets musiker av Norsk Komponistforening. I tillegg har han en stor produksjon med plater på samvittigheten.
Hans innsats på denne platen er særdeles god. Spillet hans er dedikert og han behersker denne musikken på en strålende måte.
I midten av denne platen finner vi «Spaces of Time» for orkester med klaver. Ida Mo har her en fremtredende rolle som pianist i et verk som nesten kan virke som en frustrert pianists leting etter en plass i musikkbildet. Spennende laget - glimrende utført!
Rolf Gupta leder SSO på en fortreffelig måte.

På platen:
«Helle Nacht – Violin Concerto No.1» (1987/2002)
«Spaces of Time for orchestra with piano» (1991)
«Borderlines – Violin Concerto No.2» (2002)

PETER HERRESTHAL / STAVANGER SYMFONIORKESTER:
Musikk av Per Nørgård
BIS CD 1872 (2011)
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar