søndag 24. mai 2015

Edvard Grieg: En nasjonalromantisk godbit

Det blir liksom ingen skikkelig vår uten en og annen nasjonalromantisk tildragelse på musikkfronten. Og hva er mer naturlig enn å ta for seg den norskeste av dem alle - Edvard Grieg. Denne gangen i en komplett orkestertappning med WDR symfoniorkester ledet av Eivind Aadland.

Griegs orkestermusikk er her utgitt på fire cd-plater. Presentasjonen av musikken i de fire utgivelsene er gjennomtenkt og gir det fine bildet av kvaliteter Grieg hadde - også som orkesterkomponist.
Cd 1 er den flotte åpningen der folketonen presenteres i de symfoniske dansene og i Peer Gynt-musikken. Cd 2 er viet musikken der strykerne regjerer. Cd 3 inneholder igjen de typiske folketonene i blant annet variasjonsform og den siste cd-platen åpner med symfonien og avslutter sånn litt triumfatisk med klaverkonserten.
Joda - fem timer med godlåt er der - og WDRs symfoniorkester, som er lokalisert i Köln spiller så absolutt opp til hva den norske nasjonalromantikken og folketonemusikken forlanger. Igjen viser Eivind Aadland frem sitt orkesterlederskap med utsøkt teft for de mange detaljer i Griegs komponering, og musikken farges meget godt av dyktige tyske musikerne.
Skal jeg trekke frem noen høydepunkter på denne samlingen, må jeg si at symfonien i c-moll - den som har på skriften «må aldrig oppføres», gjør seg i disse musikernes hender. Likedan er det en meget god klaverkonsert som presenteres, der Herbert Schuch er en solist av solid kaliber. Han har blant annet spilt under Pierre Boulezs ledelse, og fremviser en stor musikkforståelse i denne tapningen av den norske nasjonalskatten.
Etter endt lytterdyst er det så definitivt et «øre-smil» som best kan beskrive opplevelsen.

På platene:
CD1:
«Symfoniske danser» op.64
«Peer Gynt-suite nr.1» op.46
«Peer Gynt-suite nr.2» op.55
Funeral March EG107

CD2:
«Two elegiac Melodies» op.34
«Fra Holbergs tid» op.40
«To melodier» op.53
«To nordiske melodier» op.63

CD3:
«I høst, konsertouvertyre» op.11
«Lyrisk suite» op.54
«Gammelnorsk romanse med variasjoner» op.51
«Tre orkesterstykker fra Sigurd Jorsalfar» op.56

CD4:
«Symfoni i c-moll» EG119
«Klaverkonsert i a-moll» op.16

EDVARD GRIEG: Complete Symphonic Works Volume I-IV
WDR Symfoniorkester - Eivind Aadland

Solist: Herbert Schuch
AUDITE Records
Westdeutscher Rundfunk (2013/2014)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar