tirsdag 4. mai 2010

Moderne tidligmusikk

Rolf Lislevands spill er verdensberømt. Denne gangen har han tatt for seg musikk vesentlig fra Veneto-regionen, altså italienske renessansekilder fra det 16. århundre – madrigaler, chansons og virtuos luttmusikk. Og virtuost blir dette, da Lislevand og hans medspillere også i stor grad bruker improvisasjon. Sånt blir det særdeles spennende musikk av.

Deler av musikken er skrevet av Giovanni Antonio Terzi (1580?-1600?) og Joan Ambrosio Dalza (1500-tallet). Instrumentariet som brukes er rikt og variert. Tidvis må man nesten klype seg i armen, rett og slett på grunn av de fantastiske klanger musikerne skaper. Her spilles det på en vihuela - et spansk klimpreinstrument fra 1500-tallet, en trippelharpe, en nyckelharpa, en chitarra betente - som er i luttfamilien, vanlig lutt, et klavikord, et orgel, en colascione - en lutt med lang hals, samt slagverk.
Og når man krydrer det helle med to nydeliger sopranstemmer, blir det en sjelsettende opplevelse som Lislevand og hans medmusikere gir lytteren.
Musikkens farger slynger seg rundt i rommet, med en fantastisk rik ornamentikk og vakre melodilinjer.
Dette er en utrolig vakker plate der følgende musikere har sin store del av æren for det klingende resultatet;
Rolf Lislevand, Linn Andrea Fuglseth, Anna Maria Friman, Giovanni Pessi, Marco Ambrosini, Thor Harald Johnsen, Michael Behringer, Njørn Kjellemyr og David Mayoral.

Unn deg en time med virkelig flott musikk - dessuten er det en utrolig gøy plate!

ROLF LISLEVAND: «Diminuito»
ECM New Series 2088 (2009)
Genre: Klassisk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar