mandag 31. mai 2010

Nye rammer - hvorfor ikke?

Leif Ove Andsnes og Robin Rhodes prosjekt «Pictures Reframed» er en video der den norske pianisten spiller til Rhodes videoprosjekt. Vel - videoen skal jeg la ligge, men musikken som Andsnes tolker på cd'en er derimot verd en setning eller fem.

Plata åpner med Modest Mussorgskys (1839-1881) berømte «Bilder fra en utstilling» - et verk som har voldt mang en dyktigste pianist hodebry og frustrasjon på grunn av en delvis ikke-pianistisk måte å skrive på. Teknisk er dette verket nesten umulig å få til på et piano - og man skjønner etter å ha hørt pianoversjonen - at en eller flere orksterversjoner (ja, det finnes faktisk mange flere enn Ravels tolkning), faktisk er helt på sin plass.
Derfor er det på mange måter imponerende det Ansnes får ut av dette verket. Han har (i alle fall i forhold til mine russiske noter), tatt seg noen små pianistiske friheter - noe som sannsynligvis er teknisk fornuftig, og det forringer ikke det klingende resultatet det minste -snarere tvert i mot. Spesielt blir den avsluttende satsen «Det store porten i Kiev» litt mektigere og pianistisk flytende enn hva orginalen legger opp til. Andsnes legger på et vis en orkestrering i visse deler av verket, noe som gir en bredere klang.
Langt bedre - pianistisk sett - er Robert Schumanns (1810-1856) «Kinderszenen» op.15. 13 billedlige miniatyrer hentet fra barns liv, satt sammen i et betagende verk. Her er Leif Ove Andsnes i sitt ess og formidler musikken på en uforglemmelig måte. Hver eneste lille miniatyr blir et lite mesterverk i denne musikerens hender.
Mellom disse to verk - storslåtte på hver sin måte - finner vi fire mindre pianostykker av Mussorgsky. Nennsomt og spenstig spilt.

LEIF OVE ANDSNES: «Pictures Reframed»
Musikk av Mussorgsky og Schumann
EMI Classics (2009)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar