lørdag 26. mai 2012

Velklingende drama

«Jephta» var det siste oratoriet Georg Friedrich Händel (1685-1759) fullførte. I denne tappningen er det Fabio Biondi som leder et knippe norske og internasjonale sangere gjennom det bibelske drama. Og når man legger til grunn at dette er et live-opptak, så er det bare å bøye seg i ren beundring hva Biondi og hans musikere får til.

Det er Stavanger symfoniorkester og Collegium Vocale Gent som er grunnmuren i denne framførelsen. Dette voldsomme verket - i alle ordets betydninger - får en usedvanlig god fremførelse. Orkesteret er lydhørt ovenfor solistene, de spiller med god innlevelse og sammen med koret får de gitt Händels musikk de riktige fargene.
I de rene orkesterpartiene lar Biondi musikerne får spillerom - ikke mye - noe som barokkens strenghet legger føringer for, men akkurat så mye at musikken blir levende og interessant. I korsatsene skinner det belgiske koret. Dette koret er stiftet av den legendariske dirigenter Philippe Herreweghe og det er nytelse å høre dem i deres samspill med Stavanger Symfoniorkester.
Solistene  leverer meget gode bidrag i dette verket, og blant dem er det gledelig nok tre dyktige norske sangere som gjør en herlig innsats.
Fabio Biondi har valgt å stramme inn oratoriet her og der, ved å utelate noen satser og forkorte noe av notematerialet, uten at verket forringes det minste. Hans musikalske regi fungerer godt med et slikt grep.

Solister er:
James Gilchrist, tenor
Mona Julsrud, sopran
Elisabeth Jansson, mezzo-sopran
Håvard Stensvold, baryton
Marianne Beate Kielland, mezzo-sopran
Elisabeth Rapp, sopran

Händels «Jephta» ender lykkelig, men i det gamle testamentet er denne slutten et stykke fra sannheten.

Verket er basert på Dommernes bok i det gamle testamentet, som beskriver Jephta som den som ledet isralittene i et slag mot Ammon og, som resultat av et overilt løfte, lovte han at den første personen som møtte ham når han kom hjem fra krigen, skulle bli gitt som en «offergave» til Gud. Dette ble hans egen datter. (Kilde Wikipedia)

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL: «Jephta»
Collegium Vocale Gent - Stavanger Symfoniorkester
Fabio Biondi, dirigent
BIS-CD-1864 (2011)
Genre: Klassisk

Spilletid: 158:48

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar