søndag 9. juni 2013

Friske tolkninger


Vilde Frang har gjort braksuksess rundt om i musikkverden. Ikke rart, da hennes talentfulle spill er noe av det mest spennende som har skjedd i norsk musikkliv på lenge. På denne platen tolker hun Tsjaikovskys evigunge fiolinkonsert, samt Carl Nielsens utrolig krevende og spennende konsert.

Den norske fiolinvirtuosen var bare 26 år da hun spilte inn disse to konsertene sammen med Danmarks Radio symfoniorkester under ledelse av den norske dirigenten Eivind Gullberg Jensen. En dirigent som også betegnes som ett av de virkelig store talentene som kommer fra landet i nord. Og sammen med de danske orkestermusikerne skaper Frang og Jensen noe som nesten kan forveksles med norsk-dansk dynamitt.
Tsjaikovskys konsert er en av de mest elskede som er skapt, med alle sine nasjonalromantiske klanger. Frang maler godt på det musikalske lerret uten at det blir for mye. Hennes tilnærming er nærmest litt rett på sak - noe som gir konserten et veldig friskt preg.
Carl Nielsen er danskenes svar på Edvard Grieg - og bare det å gi seg i kast med danskenes musikalske ikon med et dansk orkester, er på mange måter modig. Og igjen leverer hun en usminket, intens og spenstig tolkning i de meget krevende solopartiene.
Eivind Gullberg Jensen leder de danske symfonikere på en slik måte at de alltid er solistens medspillere.
Dette er med andre ord en sterk plate, som solist, dirigent og orkester har all ære av.

VILDE FRANG:
Peter Ilyich Tsjaikovsky (1840-1893): Fiolinkonsert D-dur op.35
Carl Nielsen (1865-1931): Fiolinkonsert op.33
Danmarks Radio symfoniorkester
Dirigent: Eivind Gullberg Jensen
EMI Classics (2012)
Genre: Klassisk    
Link til musikken: Vilde Frangs side

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar