søndag 21. juni 2015

Ingfrid Breie Nyhus: Klanger av folketoner

La det være sagt med en gang - Ingfrid Breie Nyhus er en pianist på vei helt mot toppen blant norske tangentspillere. Og med denne platen - viet musikk av Øyvind Torvund (f. 1976), Lasse Thoresen (f. 1949) og Asbjørn Schaathun (f. 1961), viser Nyhus en pianistisk bredde der nydelige klanger og tekniske utfordringer serveres lytteren.

Det er folkemusikken som står i sentrum på denne platen. Ikke rart egentlig, da Nyhus er datteren av en av landets fremste tolkere av folkemusikk - Sven Nyhus.
Det er Nyhus som har bestilt to av platas tre verk.
«Abstraction in folk art» av Øyvind Torvund (2014) er både morsomt og spennende. Her urforsker Torvund abstrakte former innen musikken ved å bruke elektronikk (faktisk en kassettspiller), som blir en fasinerende medspiller til klaveret.
«Nations» for klaver og live elektronikk (2014) er også bestilt av Nyhus. Her leker Schaathun seg naturklanger og folketoner - om enn tidvis meget tildekket. Men det klingende resultat er både spennende og iørefallende.
Mellom disse to verkene har Nyhus tatt med «Solspill» (1983) av Lasse Thoresen. Et verk som nesten kan betegnes som en moderne klassisker i norsk pianolitteratur.
I dette verket er folketonen enda mer framtredende - og Nyhus vet å skape pianistiske klanger som treffer lytteren.
Dette er en plate som trigger fantasien til lytteren. Det er tre flotte og veldig ulike verk som presenteres, selv om de alle tre har et godt fotfeste i folketonen.  
Ingfrid Breie Nyhus imponerer med denne platen - både fordi hun er en strålende musiker, og at hun har satt sammen en plate som er både spesiell, nyskapende og lyttervennlig.

INGFRID BREIE NYHUS: «abstraction in folk art»
LabLabel (2015)
Genre: Samtidsmusik

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar