onsdag 8. juli 2015

Edvard Grieg: Utadvent og lidenskapelig

Javier Perianes - en ung spansk pianist har gitt seg i kast med Norges nasjonalhelligdom - Edvard Griegs (1843-1907) klaverkonsert fra 1868. Og dette er en av de beste versjonene jeg har hørt av den verdensberømte konserten.

Perianes spiller med vitalitet og er meget distinkt i ansatser, samt at han er tro mot Griegs intensjoner.
Første sats fremføres med en herlig presisjon og i de sterke partiene etterlater solisten ingen tvil om hvordan han synes dette bør tolkes.
Andre sats spilles utrolig følsomt, med delikate ansatser og et øre for å lirke frem de fineste klanger i denne satsen. Tredje satsen er full av driv. Den første meget krevende delen av denne satsen flyter avgårde som en stri elv, mens den andre delen er en pianistisk refleksjon som Perianes tolker med fantastisk lidenskap. I siste del slipper både pianist og orkester opp alle de musikalske sluser de har i et fyrverkeri av en avslutning.
Den finske dirigenten Sakari Oramo skal ha sin del av æren for sluttresultatet. Han er flink til å slippe frem instrumentalistene i de små solopartiene som finnes i orkesterpartituret. Hornpartier i 1. sats, klarinett- og fløyteduetten i andre sats - samt brassinnslagene i den siste satsen løftes frem og gir framførelsen en perfekt musikalsk tyngde.
Det er også et meget særdeles godt orkester Oramo har å spille på i denne innspillingen.
Javier Perianes gir så hele 12 «ekstranummer» - det vil si - han har plukket fra Griegs samlinger av lyriske stykker. Og pianisten bare bekrefter at dette er musikk han har en inderlig forhold til.

EDVARD GRIEG: «Klaverkonsert a-moll op.16» og Lyriske stykker
Javier Perianes, klaver - BBC Symphony Orchestra - Sakari Oramo
Harmonia Mundi HMC 902205 (2015)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar