tirsdag 18. august 2015

Ensemble Allegria: Følelser og spill!


Noen ganger kommer det en plate som fungerer 100 prosent. Denne gangen er det det unge Ensemble Allegria som er servitører i musikk av Bartok, Haydn og Shostakovich. Innspillingen har sin dose råskap, sine delikatesser og sin varhet. Det blir smakfull lytting av slikt!

Ingen matrett kan sammenlignes med denne innspillingen, men samtidig kan man ane noen av de samme følelsene når man lytter til en ultimat musikktolkning eller en kulinarisk opplevelse av de sjeldne.
Nåvel - mat til side. Det er Bela Bartok (1881-1945) som åpner lytterstunden. Og her er det en fantastisk rå klang i strykerne, som virkelig setter Bartoks «Divertimento for strykere» fra 1939 i en smått utrolig stemning. Musikerne behersker de intrikate rytmiske tildragelsene komponisten har skapt, og spesielt i den andre satsen kan man nesten lure på om det går an å spille svakere, med en så herlig klang dette ensemblet legger for dagen. Vel - det kan de - i avslutningsverket på denne cd'en.
Joseph Haydn (1732-1809) gir ørene et lekent pusterom. Her er det cellisten Frida Fredrikke Waaler Wærvågen som gir til beste hans Cellokonsert nr.1 i C-dur fra  1765. Hennes spill i denne konserten er utrolig vakkert, distinkt og følsomt. Legg merke til hennes presise og spenstige spill i finalen.
En plate kan avsluttes på så mange vis. Denne avsluttes med Dmitri Shostakovich (1906-1975) «Kammersymfoni» op.110A - en bearbeidet versjon av hans åttende strykekvartett. Og HER spilles det også pianissimo, og det serveres bitende akkorder og nakne melodilinjer. Strykekvartetten er en opplevelse, og når man legger på langt flere instrumenter enn fire framstår også kammersymfonien som en perle - spilt av et utrolig godt ensemble.

Ensemble Allegria er et ungt og fremadstormende kammerorkester, basert i Oslo. Ensemblet ble dannet i 2007, og har i løpet av årene bygget seg opp en solid karrière. De har spilt på landets største musikkfestivaler, og med store nasjonale og internasjonale stjerner.
Ensemble Allegria har høstet strålende kritikk for sin debutplate «Allegria» (LWC1044),  og i 2012 vant de Statoils talentstipend for klassisk musikk, som første ensemble noen sinne.

ENSEMBLE ALLEGRIA: «Volt 22»
LAWO Classics LWC1082 (2015)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar