fredag 7. august 2015

Erling Sunnarvik: Vakkert kontrabass-spill

Erling Sunnarvik sitter til daglig og trakterer kontrabass i Oslo Filharmoniske orkester. I likhet med mange av sine kolleger har han gitt ut en solo-plate. Og det er en riktig så god opplevelse han og en rekke musikalske gjester gir lytteren.

Det er en meget variert plate, der musikken spenner over nesten 300 år.
Henry Eccles (1670-1742) er en lite spilt komponist. Selv om han er godt plantet i barokken, er faktisk dette verket på god vei inn i romantikken. Og det er tidvis blendende vakkert det Sunnarvik og hans akkompagnatør Nils Lundström (piano) varter opp med.
Neste gjest på platen er mezzo-sopranen Annika Skoglund. Hun tar med seg en varm stemme inn i den russiske romantikken. med musikk av Mikhail Glinka (1804-1857) og Peter Tsjaikovsky (1840-1893). Og det må sies at kombinasjonen kontrabass og mezzo har sine gode sider.
Franz Anton Hoffmeister (1754-1812) - musikkforleggeren som også var komponist, skrev vesentlig musikk for strykere. Her har Sunnarvik fått med seg dyktige strykervenner i solo-kvartett nr.2. Dette er tidlig romantikk av godt merke - og man skjønner at Hoffmeister - som opprinnelig studerte jus - kunne sitt musikkfag også.
«Prayer» av Ernst Bloch er nesten som en sviske å regne - opprinnelig skrevet for cello, men her viser Sunnarvik frem klangbehandling av sjeldent godt merke.
Avslutningsvis på denne platen finner vi «Excursion» fra 1991, musikk som er skrevet til Sunnarvik av Arne Hellan (1953-2002). Vakkert i sin fargelegging av klanger, men også en anelse nyskapende - likevel en ytterst publikumsvennlig sak.
Kontrabassen er stor - og det er morsomt når dette instrumentet blir brukt på en så fin måte som Sunnarvik gjør.

Erling Sunnarvik har vært kontrabassist i Oslo Filharmoniske Orkester siden 1987 og tidligere i Bergen Filharmoniske Orkester. Han er utdannet hos Knut Guettler i Oslo og hos Gary Karr i USA. I 1989 hadde han sin solistdebut i Oslo. Han har hatt solistoppgaver for NRK og turnert og spilt konserter med bla. Knut Albrigt Andersen, Geir Botnen og Hilde Ringlund.

ERLING SUNNARVIK: «Excursion»
LAWO Classics LWC1052 (2014)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar