søndag 16. august 2015

Delius in Norway

«Delius er Norge-gal...» skrev Edvard Grieg i et julebrev i 1886. Vel - Grieg kunne skylde seg selv - det var han som fikk Frederick Delius (1862-1934) inn på komponistsporet i Leipzig. At Delius kjøpte hytte i Norge og ble venn med blant andre Sinding, Ibsen, Much og Heiberg hører også med til historien - som man trygt kan si ga de musikkelskende norsk musikk av ypperste britisk merke. Nå er denne musikken samlet, med Bergen Filharmoniske orkester som meget gode formidlere.

Delius komponerte mye musikk basert på norsk folkemusikk, deriblant «Norwegian Bridal Procession» (1889) - et verk som like godt kunne vært skrevet av hans gode venn Edvard Grieg.
«Paa Vidderne» (1891) er et utrolig rikt verk, spekket med folkelige klanger fra det høye nord, men med et umiskjennelig drag av Wagnersk innflytelse. Dette er kanskje platas flotteste verk, der orkester og dirigent Andrew Davis virkelig maler med bred pensel.
Det er sopranen Ann-Helen Moen som er solist i to sanger fra 1890 som Delius orkestrerte i 1908. Her er det også påtagelig hvor «likt» denne musikken klinger det norske nasjonalromantiske stil.
Det mest kontroversielle stykket er «Folkeraadet» (1897) - musikk Delius skrev til et satirisk skuespill av Gunnar Heiberg. Her fletter Delius inn både norsk folkemusikk og flere varianter av Ja, vi elsker. Varianten i det første mellomspillet er nydelig instrumentert - og mot slutten tar han fragmenter av nasjonalsangen og serverer det hele i moll. Klart det ble bråk av slikt på slutten av 1800-tallet.

Frederick Delius var en litt tilbakeholden komponist, noe musikkverdenen kanskje har lidd av i alle år - for musikken er flott, instrumenteringen er god - og man kan nok hevde at det er dirigenten Sir Thomas Beecham man kan takke for at Delius i det hele tatt blir spilt. Den legendariske dirigenten betydde mye for Delius og hans musikk i forrige århundre.

Når det er sagt - denne platen - med Delius sine «norske» verk, er verd flere enn en lytterunde. Det er et sprudlende orkester vi hører, de er jo nesten på musikalsk «hjemmebane» i denne musikken - som her ledes av den britiske dirigenten Andrew Davis.

Ellers på platen finner vi «Sleigh Ride» (1887), «Once upon a time» (1917) - og den utrolig populære «On Hearing the First Cuckoo in Spring» (1912).

BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER: «Delius in Norway»
Dirigent: Andrew Davis
Chandos CHSA 5131 (2014)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar