mandag 24. august 2015

Schumann og Goethe

«Scener fra Goethes Faust» er et sjeldent framført verk i konsertsalen. Denne innspillingen er en live-innspilling fra Herkulessalen i München, med Bayersk radio symfoniorkester, Christian Gerhaher, Daniel Harding...og Mari Eriksmoen. Sjarmerende upresisheter i orkesteret røper at det er mennesker som fremfører musikk, likevel blir denne konsertframføringen fra 2013 en fin opplevelse på cd.

Robert Schumann (1810-1856) skrev dette verket bakfra - han begynte altså med slutten i 1844, men avsluttet ikke ouverture før i 1953 - da var han allerede svekket av psykiske problemer, samt fremskreden syfilis. Likevel yter den tyske komponisten  Johann Goethes mektige «Faust» full rettferdighet. Han fanger de dramatiske delene av teksten godt, noe som avslører en Schumann man sjelden opplever ellers.
Det er et stor instrumentarium den tidligere sjefdirigenten for Trondheim Symfoniorkester har hånd om på denne platen.
Solistene Christian Gerhaher (bariton), Christiane Karg (sopran), Alisstair Miles (bass), Mari Eriksmoen (sopran), Bernarda Fink (mezzo), Andrew Staples (tenor), Kurt Rydl (bass), samt Tareq Nazmi (bass) gir alle strålende bidrag i dette formidable verket. Harding har også en meget god hånd om Bayersk radio symfoniorkester og kor, samt et nydelig barnekor.
Det er sangerne som bærer dette verket helt frem. Gerhaher gjør en fantastisk Faust, og det er morsomt at en dyktig Mari Eriksmoen gir et solid inntrykk i dette storfine selskapet. Og selv om orkesteret er der det skal være, er det faktisk en del upresisheter i orkesterinnsatser, spesielt i blåserne.
Men alt i alt er det flott at dyktige sangere og musikere tar fram musikk som ikke er på den øverste popularitetsskala. For «Faust-scenene» til Schumann er med på å gi et endra bedre bilde av denne komponisten, som jo er mest kjente for sine lieder, sine klaververk og sine fire fantastiske symfonier.
«Scener fra Goethes Faust» er verd en lytt - og denne dobbelt-cd'en er absolutt et godt alternativ. Platen kommer med et fint og informativt cd-hefte. Innspillingen kan også kjøpes i MP3-format hos forskjellige nettbutikker.

ROBERT SCHUMANN: «Scener fra Goethes Faust»
Bayersk radio symfoniorkester og kor - Daniel Harding
BR Klassik 2cds 900122 (2014)
Genre: Klassisk

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar