torsdag 3. september 2015

Nystedt og Bach: En perfekt kombinasjon

Undertegnede har tidligere skrytt Det Norske Solistkor opp i skyene, og sagt at det ikke kan gjøres bedre. Vel, kombinasjonen Knut Nystedt (1915-2014), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria og Grete Pedersen er uten tvil noe av det beste som har kommet ut her til lands. Og igjen er det Grete Pedersens uimotståelige klangideal som fanger ørene fra første tone.

Solistkoret har et evig bånd til Knut Nystedt. Denne utrolige komponisten og dirigenten har (sammen med Egil Hovland) på mange måter revolusjonert norsk kirkemusikk. Og Nystedt var selv korets dirigent fra 1950 til 1990. Han la grunnlaget gjennom disse førti årene for at Norge fikk et kor av internasjonalt format. Og hans etterfølger Grete Pedersen har drevet dette videre, slik at koret i dag fremstår som et vokalensemble av høy internasjonal klasse.
Man blir imponert av det sangerne presterer på denne innspillingen, og man blir imponert over det Grete Pedersen får ut av sine sangere. Hennes innerste kjennskap til Nystedts musikk er åpenbar, og tolkningene av Bachs to motetter «O Jesu Christ, meins Lebens Licht» og «Jesu, meine Freude», er glitrende. Her medvirker også Ensemble Allegria, et orkester som har en nydelig klang og som passer solistkoret perfekt i Bachs musikk. Og jeg kan - ærlig talt - ikke finne en innspilling i undertegnedes samlingen av den sistnevnte motett, som overgår denne tolkningen.
Likevel er dette på en måte en feiring av Knut Nystedt - dirigenten og komponisten som ville rundet 100 år i år. Bach var Nystedts store forebilde i komposisjonskunsten. Og Nystedts musikk er helt fortjent blitt internasjonal.
Han har skrevet rundt 180 verk, og noen av de fineste korverkene er tatt med på denne platen. Spesielt må nevnes undertegnedes store Nystedt-favoritt «O Crux» op.79 fra 1977. Et verk som virkelig stråler i harmoniske og dissonerende klanger. Her er det vokalkunst av ypperste merke som presenteres.
Nystedt skrev «Immortal Bach» til sin egen avskjedskonsert med koret i 1990 - og den er selvsagt med på denne platen - som avslutning.
Det er bare å bøye seg dypt i anerkjennelse for både Bach, Nystedt og Pedersen.
Takk!

På platen:
Knut Nystedt: «Peace I Leave with you» op.43/2, «Be not afraid» op.146, «Ave Maria» op.110 (fiolinsolist er Maria Angelika Carlsen), «O Crux» op.79 og «Immortal Bach» (1990)
Johann Sebastian Bach: «O Jesu Christ, meins Lebens Licht» og «Jesu, meine Freude»

DET NORSKE SOLISTKOR: «Meins Lebens Licht»
Dirigent: Grete Pedersen
BIS-2184 (2015)

Genre: Klassisk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar