fredag 27. november 2015

De musikalske assosiasjoner


Platen innledes i det smått urolige hjørnet, der trompetsolist og orkester fremstår som nysgjerrige og søkende, med flakkende lydblikk. Og den avsluttes med nok et bevis på hvor godt Rolf Wallin (f. 1957) håndterer det store orkesteret.

Platen favner vidt i Wallins skaperlinje. «Id» er skrevet så tidlig som i 1982 - og han skriver selv i cd-heftet at dette verket er fra hans tid da han studerte komposisjon i Oslo og ble en terapi for en vanskelig periode i hans liv, da hans søster døde. Id (engelsk it) griper i følge Sigmund Freud inn i den uorganiserte delen av menneskets personlighet. Og musikalsk sett er slikt interessant. Og dette ungdomsverket er både spennende og gir assosiasjoner til ettertanke.
Men det er de to virkelig store verkene, trompetkonserten «Fisher King» (2011) og orkesterverket «Manyworlds» (2010) som er platas virkelige tungvektere.
Trompetkonserten er selvsagt ikke av det enkle slaget, og det er smått imponerende å høre konsertens eksekutør Håkan Hardenberger fremføre denne. Hans teknikk er superb, og han har en evne til å skape musikalske øyeblikk som fester seg. Slikt sett er valget av solist helt optimalt. Konserten er lang - nesten 30 minutter - og krever sitt av lytteren, men lån den øret - for den er absolutt fascinerende.
«Manyworlds» - bare ordet skaper assosiasjoner som lar fantasien løpe. For her er det fantasien som skaper bilder i et godt håndverk av Wallin.
Det musikalske innholdet på denne innspillingen er ikke lett fordøyelig, men gi den tid og noen runder i spilleren - det er den verd.
Bergen filharmoniske orkester musiserer flott under ledelse av John Storgårds.
Tittelsporet ledsages av en video av Boya Bøkman.

ROLF WALLIN: «Manyworlds»
Håkan Hardenberger, trompet
Bergen filharmoniske orkester - John Storgårds
Ondine ODE12672D (2015)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar