onsdag 11. mai 2011

Herlig bratsjspill

Lawrence Power en en britisk bratsjist av solid merke. Denne gangen samarbeider han med Bergen filharmoniske orkester - og resultatet er av det meget gode slaget. Her er det ungarsk musikk for alle pengene.Miklos Rozsa (1907-1995) ble født i Budapest, og virket mye av sitt liv i Tyskland, Frankrike, England og USA. Bratsjkonserten som Rozsa skrev i 1982 tilhører ikke denne komponistens store mesterverk - etter min ringe mening. Selv om musikken er iørefallende og trivelig å lytte til, blir det veldig mye filmatisk musikk av dette - en musikksjanger Rozsa behersket til fulle. Både fiolinkonserten og cellokonserten rager et lite hakk høyere i mine ører. Men når det er sagt så er konserten strålende formidlet av Power. Han tar tak hver eneste tone - og viser en formidlingsevne som er av det særdeles gode slaget.
Bela Bartok (1771-1943) er jo den mest kjente av platas komponister. Selv om Bartok aldri rakk å gjøre denne konserten ferdig før han døde (Tibor Serly ferdigstilte den), så er det et fin konsert vi får lytte til - stort sett i Bartoks ånd - spesielt rundt det klanglige.
Plata avsluttes med Rapsodi for bratsj og orkester av nettopp Tibor Serly (1901-1978) - er full av ungarsk vitalitet - og i likhet med konsert av Bartok - så er solisten dyktig til å benytte bratsjens mørke klang i disse verkene. Av den grunn fungerer denne platen meget godt.
Bergen-filharmonien er et meget fint ledsagende orkester - og Andrew Litton har en god hånd rundt det musikalske resultatet.

BARTOK, ROZSA OG SERLY: Musikk for bratsj og orkester
Lawrence Power, bratsj - Bergen filharmoniske orkester
Andrew Litton, dirigent
Hyperion CDA67687 (2010)
Spilletid: 62.49 
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar