mandag 4. desember 2017

Detaljert og lavmælt

Dette er en plate man ikke blir ferdig med etter et par gjennomlyttinger. Denne krever tid - og om du gir den det - oppdages et lydunivers som er spesielt.

Samtidsensemblet Aksiom ble startet i 2010 - og som mange andre nyskapende grupper, er denne også et barn av Norges Musikkhøgskole.
På denne platen er det fire unge komponister som det settes fokus på - med musikk som på mange måter passer sammen - både i klangens farger - og i i fascinasjonen som lytteren kan få ved å oppdage gjenkjennelsens språk i samtidsmusikken som så absolutt er til stede på denne innspillingen.
Ensemblet er uten tvil av det særdeles dyktige slaget - og det er så man nesten ønsker å åpne partiturene til de fire musikkverkene for å få enda større utbytte av det musikalske.
Men for all del - bare det klanglige univers som skapes er nok til å la fantasien løpe litt løpsk!
Musikken er utfordrende - i alle fall for musikerne. Men for lytteren er dette egentlig mest spennende. Lydskapende trigger lysten til å lytte mer - lytte intenst - og å finne forståelsen i musikken.
Her kommer cd-bok-notatene til Ole Robert Sunde til sin rett. Hans objektive «analyse» av musikken kan så absolutt hjelpe lytteren til å finne sin egen musikalske sti på denne produksjonen. Slikt sett er Sundes ledsagende tekst på sin plass.
Aksiom er nytt - det er ukjent - og det er spennende.
Lån dem øret!

På platen:
Johan Svensson (f.1983): «Shiver» (2014)
Lisa Streich (f.1985): «Papirosn» (2013)
Øyvind Mæland (f.1985): «Étude ralentissante» (2014)
Martin Rane Bauck (f.1988): «Misantropi IIIb» (2014)

AKSIOM: «Aksiom»
Dirigent: Kai Grinde Myrann
Lawo Classics LWC 1115 (2016)
Spilletid: 50.45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar