Verkliste

onsdag 23. januar 2002

Sterk og fasinerende

Hilde Torgersens «Voice Stories» er blitt et utrolig fasinerende bekjentskap og består av stykker for stemme og elektronikk. Felles for dem alle er at de på ulikt vis formidler sterke kvinneskjebner fra forskjellige kulturer og tider, laget av noen av de mest sentrale komponistene i samtiden.

Uttrykk!

Det er med spydspissede ører man lytter til Sæverud og Røttingens tolkninger av «Night Music II» (1964) signert George Crumb, Toru Takemitsus «Hika» (1973) og Olivier Messiaens «Tema og variasjoner» (1934). Inntrykkene suges inn under presentasjonen av platas tre første verk. Rett og slett fordi denne konseptplatens første del er perfekt satt sammen, og musikernes dyptgående og spennende tolkninger er mildt sagt eminente.

fredag 18. januar 2002

Går det virkelig an?

Det er bare å bøye seg dypt i støvet over Vertavo-kvartettens innspilling av Bela Bartoks seks strykekvartetter. Maken til klanglig, virile og intense tolkninger finnes ikke. En rekke av verdens ledende kvartetter har gitt seg i kast med Bartok, men jeg finner ingen innspillinger som er i nærheten av å gi lytteren den opplevelsen denne dobbelt-cd'en gir oss.

tirsdag 8. januar 2002

En feiret komponist

18. Januar 2002 fylte en nestor i norsk musikkliv 80 år. Antonio Bibalo er født i Trieste i Italia i 1922, men bosatte seg i Norge i 1957. Man feirer Bibalo med en cd det året og heldigvis var det to meget sentrale konserter som ble valgt ut.

lørdag 5. januar 2002

Kormenneske? - Skaff deg denne!

Du verden for et kor! Driv, klang, diksjon og innlevelse er bare noen stikkord som kan henges på Ginnungagap. Og det er ikke tvil om at dette unge koret, som er stiftet i 1998, vil være med på å sette standard. Det gledelige ved denne platen er dokumentasjonen på den rivende utvikling norske kor er inne i. Og det er ekstra morsomt at det er de såkalte «amatør-kor» som virkelig markerer seg.

Mektige saker

Man blir stadig overrasket og litt skuffet over at det finnes så utrolig mye fin musikk som er bortimot ukjent. Fridthjov Anderssen (1876-1937) var på mange måter en glemt komponist, og man er Bjørn Andor Drage en stor takk skyldig for at han nå har spilt inn samtlige av denne komponistens orgelverk på en fremragende måte.