Verkliste

lørdag 21. desember 2002

På tide med en cd!

Bjørn Solum er en av landets godt gjemte musikere for de aller fleste. Ja visst drar man kjensel på ansiktet - der han sitter i Oslo-filharmonien. At han nå kommer med en cd med Beethovens cellosonater op. 5/1, op.69 og op.102/2 er derfor en liten begivenhet. For det utøves et strålende cellospill og medspiller Kristin Fossheim er også et talent utenom det vanlige.

onsdag 18. desember 2002

Lyttervennlig

Det dyktige «Gustav-Mahler-Ensemble Wien» vier hele denne platen til den tysk/norske komponisten Eberhard Böttchers kammermusikalske verker fra perioden 1977 til 1993.

tirsdag 17. desember 2002

Sitrende vokal

 Jeg var nesten sjokkskadet da denne plata snurret rundt og ga lyd i stua. Å gå i spinn er kanskje et riktig uttrykk over en debut - som viste seg å være en stor start på noe som er blitt enda større!

fredag 6. desember 2002

Rypdals kammermusikk

På kort tid har Terje Rypdal figurert blant cd-nyhetene tre ganger. Denne gangen er det den klassisk kammerkonserten som står i sentrum.

tirsdag 3. desember 2002

Brass-mat

Om ikke musikken favner det store spennet i tid - er likevel komposisjonene Arctic Brass presenterer på denne platen varierte og for det aller meste interessant lytting.
Arctic Brass fremstår nå som landets desidert beste brass-ensemble. Det er rett og slett en fornøyelse å høre den friske Nord-norske kvintetten fremføre musikk de har plukket med omhu.

Innsikt og teknikk

Det er med tyngde Steffen Horn gir ut denne plata med musikk som krever mye av musikeren. Fra Antonio Bibalos tre små pianostykker der sitater av blant annet Grieg, Schoenberg, Bartok og deFalla kan høres, til større verk av Leos Janacek, Franz Liszt og Muzio Clementi.

Rikt cellospill

Det er ikke akkurat noen «bestselgere» Birkeland trekker fram i lyset, (og takk for det), selv om Brittens cellosonate er noe av det fineste som er skrevet for dette instrumentet.

lørdag 30. november 2002

Det var en gang...

Debutalbumet til søskenparet Julie (15) og David (17) Coucheron fra 2002 oser av ungdommelig vitalitet og spilleglede. Det musikalske resultatet er klokkerent og inneholder et spennende og allsidig repertoar som viser at de unge musikerne har en stor fremtid.

torsdag 28. november 2002

Stemmer av en annen verden

Oslo Domkor's nye plate med salmer er milevis unna bedehus-sangen. Det hele innledes med utrolig versjon av «Saligprisningene», en ortodoks melodi som Peter Tsjaikovsky har udødeliggjort i det innledende korpartiet av 1812-ouverturen. Tidligere har undertegnede hørt en variant med et russisk mannskor, men Oslo Domkor's versjon, der man inkluderer damestemmer, gir denne sjelfulle musikken en herlig dimensjon.

onsdag 27. november 2002

Med bred pensel

Det er så man noen ganger fornemmer hissige fossefall, fruktblomstring og fjell-idyll når man hører på musikk. Og Geirr Tveitt (1908-1981) var i høyeste grad en mester i å male frem slike landskapsbilder - på godt og vondt.

onsdag 23. oktober 2002

Uimotståelig spill

Truls Mørk og hans musikervenner har med denne platen virkelig gitt oss lyttere valuta for pengene - for dette er bare herlig spill av to meget sentrale kammermusikkverk av Edvard Grieg (1843-1907)

onsdag 16. oktober 2002

Nytt og spennende for kammerorkester

Trondheimsolistene er ute med en ny plate, Etter en innspilling med superstjernen Anne-Sophie Mutter i Vivaldis «De fire årstider» vender ensemblet øynene mot mer moderne klanger. Og det er ikke noe dumt valg de gjør.

mandag 7. oktober 2002

Tre norske og en strykekvartett

Den dyktige og erfarne «Hansakvartetten», som har hatt samme besetning siden 1989, er nå ute med sin tredje plate. Denne gangen er det nyere musikk av tre sentrale norske komponister.

mandag 30. september 2002

Strålende spill

Denne nye platen med orkestermusikk av Ludvig van Beethoven (1770-1827) dokumenterer et strålende samspill mellom solistene Urban Svensson på fiolin, Mats Rondin på cello og Boris Berezovsky på klaveret.

søndag 29. september 2002

Solid oppfølger

Kombinasjonen Halgeir Schiager og Petr Eben blir bare bedre og bedre i undertegnedes ører. Den forrige plata, som var av det forrykende slaget, følges her opp med tidvis enklere og klanglig vennligere verk.

torsdag 26. september 2002

Vakker Sinding-plate


Per Vollestad imponerer stadig. I vakkert samspill med pianisten Sigmund Hjelset har han nå sluppet den andre plata med Sindings sanger.
Man blir slått av det nydelige volumet barytonen til Vollestad kler disse sangene inn i. Med full stemmekontroll, innlevelse og perfekt diksjon, blir lytteropplevelsen stor.

mandag 23. september 2002

Brødre i strålende samspill

Thomas Dyke Acland Tellefsen er et ukjent navn for de fleste her hjemme. Men den norske komponisten fortjener så absolutt å bli hentet frem i lyset igjen.

torsdag 12. september 2002

En pianist og en maraton

Pianisten Jørgen Larsen rettferdiggjør Nordenstens gedigne «24 preludier & fuger» fra 1994 til fulle. Med en utpreget form for stil og nyanser har komponisten skapt et verk som vil stå som en monolitt innen den moderne klaver-litteraturen her til lands.

lørdag 7. september 2002

OFO's beste: Shostakovich med solide fraspark

Mariss Jansons ga seg som sjef i Oslo-filharmonien i juni - og det er 15 år siden de ga ut en plate som etter min personlige mening står som en frisk bauta i orkesterets produksjon; Shostakovich femte symfoni. Nå har endelig den nypussede versjonen fra 1995 funnet veien til cd-spilleren.

onsdag 3. juli 2002

Christian Sindings symfonier

Christian Sindings fire symfonier finner ikke ofte veien til konsertsalen. Derfor er det fint at både NDR symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret (KORK) har spilt inn alle symfoniene. På denne utgaven er det KORK, ledet av Ari Rasilainen som  har festet denne musikken til cd'en.

søndag 23. juni 2002

Usedvanlig musisering

Det er en nytelse å lytte til de tre musikernes tolkninger av musikk signert Zoltan Kodaly, John Dowland, Benjamin Britten, Arvo Pärt, Scott Joplin, Johan Kvandal, Ernst Bloch, Franz Liszt og Johannes Brahms.

onsdag 5. juni 2002

To samstemte musikere

Det er nerve, spenst og inderlighet i tolkningene Piotr Janowski og Wolfgang Plagge gjør av Henryk Wieniawskis (1835-1880) musikk for fiolin og klaver. Og de beviser med denne platen at Wieniawskis kammermusikk, som for mange kun har vært godt nok til undervisningsformål, er verd en plass i konsertsalen.

onsdag 3. april 2002

Spennende cellospill

Den amerikanske komponisten Aaron Jay Kernis (f. 1960) høres ikke ofte i norske konsertsaler, men en norsk cellist har gitt noen strålende tolkninger av hans musikk. Truls Mørk viser hvilken eminent musiker han er på denne platen.

tirsdag 12. mars 2002

En gave til musikkelskere


Det er en absolutt nytelse å høre Steen-Nøklebergs interpretasjoner av Halfdan Kjerulfs (1815 - 1868) musikalske mesterskap. Musikk som i alt for stor grad har vært en godt bevart hemmelighet.

torsdag 14. februar 2002

Sibelius og OFO: En varm klang

Oslo-filharmonien, Mariss Jansons (f. 1943) og Jean Sibelius (1865-1957) er en god match. Denne innspillingen, som opprinnelig er fra 1993, fremstår i denne nypolerte utgaven fra 2001 som en varm og klangfull opplevelse. Og Jansons kan sin Sibelius - der hersker det ingen tvil.

torsdag 7. februar 2002

Den ukjente celloen

Julius Klengel (1859-1933) tilhører nok blant de ukjente komponistene for de aller fleste - kanskje med unntak av den dedikerte cellist. For skrur man klokken 100 år tilbake i tid, var Klengel nesten synonymt med dette flotte instrumentet.

onsdag 23. januar 2002

Sterk og fasinerende

Hilde Torgersens «Voice Stories» er blitt et utrolig fasinerende bekjentskap og består av stykker for stemme og elektronikk. Felles for dem alle er at de på ulikt vis formidler sterke kvinneskjebner fra forskjellige kulturer og tider, laget av noen av de mest sentrale komponistene i samtiden.