Verkliste

fredag 29. desember 2000

Brahms-serien fullført

Så var Oslo-filharmoniens serie med Johannes Brahms (1833-1897) fire symfonier fullført. Og denne fjerde symfonien tolkes med stor musikkforståelse og klangrikdom.

fredag 22. desember 2000

Toccata og fuge i D? - Kjør denne!


Domorganist Kåre Nordstoga er ute med sin andre innspilling av orgelverker av Bach. Denne gangen er innspillingen gjort på det nye og fantastiske orgelet i Oslo Domkirke.

Tidstro opplevelse


Liv Glaser er nå ferdig med et unikt prosjekt som har tatt ti år. Hun har nå spilt inn samtlige av Mozarts klaversonater. Takk og lov for at hun har valgt den originale framførelsespraksis og benyttet hammerklaver. Hennes prosjekt har, ved siden av å glede oss lyttere, skapt grunnlagt for at klaverstudenter ved Norges Musikkhøyskole får undervisning på dette unike instrumentet.

tirsdag 19. desember 2000

Kammermusisering av ypperste merke

Øystein Birkeland og Håvard Gimse tar denne gange for seg musikken for cello og piano av Dimitri Kabalevsky (1904-1987) og Bohuslav Martinu (1890-1959).

torsdag 7. desember 2000

En barokk overraskelse

Noen ganger setter man på en plate, sånn helt uten å tenke over det egentlig. Og da denne snurret i cd-spilleren, skjønte undertegnede at musikkverdenen har gått glipp av mye musikk av en vesentlig komponist fra barokken.

tirsdag 5. desember 2000

Endelig tilgjenglig

Det er lenge siden «Olavsofficiet» var en tradisjon i Norden. Men faktum er at dette lite fremførte verket sannsynligvis er fremført like mange ganger som Edvard Griegs musikk. For gjennom middelalderen ble «Olavsofficiet» sunget i alle kirker og katedraler i de nordiske landene.

søndag 3. desember 2000

Rik orgel-plate

I mer enn 30 år har Mørk Karlsen vært aktiv i norsk musikkliv, og hans omfattende produksjon inneholder symfonier, oratorier, konserter, kammermusikk, kantater og musikk for kor, korps og orgel.

Sprudlende Beethoven-tolkninger

Den 32 år gamle russiske mesterpianisten Boris Berezovskys spill på denne plata med Beethovens musikk sprudler. Det er virtuost og følsomt spill den talentfulle og velrenommerte musikeren legger for dagen.

torsdag 30. november 2000

Orkester og dirigent i harmoni

Et år etter at den første innspillingen i serien med Brahms fire symfonier ble lansert, fullføres nå syklusen med «Symfoni nr. 1 op.68», en live innspilling fra Oslo Konserthus. Som helhet er denne trilogien et solid manifest på det nivået som Oslo Filharmoniske Orkester har oppnådd.

onsdag 29. november 2000

Strålende av Vollestad

Christian Sindings musikk får smått om senn sin renessanse her i landet. Mye takket være at noen av våre orkestere setter hans musikk på plakaten.

fredag 24. november 2000

En god innspilling

Bergen filharmoniske orkester har her spilt inn samtlige symfonier av Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908), pluss klaverkonserten og tre orkesterverk. Alt samlet på en dobbelt-cd.

torsdag 16. november 2000

God og viktig plate

Strykekvartetten har en særdeles sterk plass blant norske komponister. Derfor er det alltid spennende å høre på nye innspillinger av denne musikkformen. På denne platen er det Oslo strykekvartett som serverer en på alle måter god plate.

tirsdag 7. november 2000

Sterk symfonisk opplevelse

Dette er et vitnesbyrd om en av våre store nålevende orkesterbehandlere. Ragnar Søderlind (f. 1945) fremstod som et komposisjontalent av de mer sjeldne da han bare 18 år gammel fikk fremført orkesterverket Jølsterslått.

onsdag 1. november 2000

Kontraster fra Knut Vaage

Transit heter denne platen med musikk av Knut Vaage (f. 1961). Og det er en mangslungen plate, der modernismen, tilfeldighetes musikalske spill, samt en dose jazz og rock har fått innpass. Og det er en medvirkende årsak til at denne platen fortjener mange gjennomlyttinger.

tirsdag 31. oktober 2000

Et vidt spekter

Stavanger Symfoniorkester, cellisten Truls Mørk og Ole Kristian Rud er ute med en ny plate med musikk av Harald Sæverud (1897-1992). Denne gangen er det musikk med helt forskjellig grunnlag som presenteres.

fredag 20. oktober 2000

Banebrytende musikk for blåseorkester

Korps blir kanskje en gal betegnelse her. For Yngve Slettholms fire verk for blåseorkester har gjennom årene vært med på å sette en ny standard for norsk korpsmusikk.
Gjennom hans «Déjà vu» fra 1998, «5 studier» fra 1985. «Sed Spes Est» fra 1982 og «Beyond» fra 1990, får vi virkelig oppleve at korps som ensembletype har et fantastisk klanglig potensiale.

onsdag 11. oktober 2000

Inderlighet og drama

Camilla Wicks er en legendarisk fiolinist og pedagog. Denne amerikanske musikeren har avholdt en rekke konserter i Norge - og to av disse er nå samlet på denne platen som Simax Classics har gitt ut.

fredag 22. september 2000

Eminent samspill for blåsere

Fransk, australsk og britisk musikk av høy klasse er hva Forsvarets Stabsmusikkorps har gitt seg i kast med denne gangen. Og de presenterer denne musikken på en utsøkt måte. Norge bør være stolt av å ha et så flott og aktivt blåseorkester.


fredag 18. august 2000

Utrolig flott spill

Det norske kammerorkesteret er ute med en plate der Bela Bartok og Leos Janacek er representert. Iona Brown og hennes ensemble overbeviser stort med denne platen.

tirsdag 1. august 2000

Nordheims diamant stråler igjen

«The Tempest» - ballettmusikken Arne Nordheim (f. 1931) skrev, som er basert på William Shakespeares skuespill, har her fått en ny digital hverdag. Og det nyoppussede prosjektet gir enda mer vitalitet til ett av Arne Nordheims mest sentrale verk.


søndag 9. juli 2000

Christian Sinding: Klavertrioer

Det er alltid spennende når utenlandske artister tar for seg norsk musikk. På denne platen har en ungarsk trio spilt inn to klavertrioer av Christian Sinding (1856-1941).

søndag 18. juni 2000

Et solid svennestykke



Alexander Skrjabin (1872-1915) er en komponist man aldri blir ferdig med om man først tar et dypdykk i hans komposisjonsverden. Hans symfonier og orkesterverk er et kapittel for seg selv, men også de 10 klaversonatene er også spesielle. De er ekstremt krevende - både for utøver og for lytter.

torsdag 15. juni 2000

Symfonisk arv

På denne platen møter vi tre norske symfonikere som hver for seg står som solide navn i den norske komponisthistorien. Bjarne Brustad (1895-1978), Conrad Baden (1908-1989) og Hallvard Johnsen (f. 1916) er samtidige, og det er fasinerende å lytte til tre så ulike menneskers musikalske tanker og idéer.

onsdag 24. mai 2000

Eminent av en nyslått Ridder!

Kombinasjonen av engelsk musikk og det å være utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden er tydeligvis veldig bra. Her møter vi en Truls Mørk som virkelig har ører for detaljer og blikk for musikalsk helhet.

torsdag 4. mai 2000

Pianistisk innertier

Erik Satie (1866-1925) - en fransk komponist som er utrolig tiltalende å lytte til. Hans musikalske språk er velformulert, velfundert - og ikke av det lange slaget. Hans små pianostykker tar mellom ett og fem minutter å spille gjennom. Håkon Austbø gjør det med innsikt og følelser.