Verkliste

torsdag 11. oktober 2001

Tønnesen og Grieg

Edvard Griegs tre sonater for fiolin og klaver har kvaliteter som holder dem på repertoaret, ikke bare hos norske, men også internasjonale topp-fiolinister.

Terje Tønnesen og Einar Henning Smebye har nå spilt inn samtlige av Griegs fiolinsonater og denne platen tåler absolutt å sammenlignes med Pierre Amoyals fantastiske innspilling.
Parhestene Tønnesen og Smebye fremfører verkene med entusiasme og ved siden av et nydelig klanglig resultat, har musikerne fått frem karakteren i de tre vidt forskjellige musikkstykkene på en fremragende måte.
Spesielt deres tolkning av c-moll sonaten op.45 er eminent. Det hører vi at det formelig gnistrer rundt Tønnesens fiolinstrenger.
For å si det med et moderne uttrykk; denne plata er rå!
Paradokset med Griegs musikk er at vi opplever den som synonym med det ur-norske, mens det faktisk er en enkelt kunstners personlige uttrykk vi hører. Identifikasjonen av det «Griegske» som «det norske» henger sammen med den bevisstgjøringen omkring norsk identitet som lå i komponistens samtid, og som Grieg så mesterlig utformet i sin musikk. Ikke bare er det klare innslag av folkemusikk-inspirerte temaer og rytmikk, men det hele er preget av en djerv og frisk skaperånd.

TERJE TØNNESEN:
Edvard Griegs fiolinsonater, Simax Classics PSC 1162 (2001)
Spilletid: 60.51
Distribusjon: Musikkoperatørene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar