Verkliste

lørdag 3. juni 2006

Et fasinerende møte

Fuglelyder er noe alle mennesker på en eller annen måte har et forhold til. Og det finnes en rekke musikkstykker som tar utgangspunktet i dette. Olivier Messiaen (1908-1992) har med sine to verk «Catalogue d'oiseaux» og «Petites esquisses d'oiseaux» skapt noe helt unik i pianolitteraturen. 

På denne trippel-cd'en er det Håkon Austbø som er eksekutør. Og selv om innspillingen er 10 år gammel legger jeg meg fortsatt langflat i beundring. Her snakker vi nesten tre timer med «fuglesang» som Austbø formidler med en utrolig presisjon og en fantastisk teknikk. For dette er vanskelig musikk - særdeles vanskelig å innøve. Men Austbø greier det kunststykket å holde interessen oppe - i alle fall hos undertegnede. Kun en kort pause midt i, med høyt koffeininnhold er påkrevet for å nyte denne spesielt gode innspillingen.
Utgangspunktet for de to verkene egentlig ganske likt ut om man ikke blar litt i cd-heftet - eller er så heldig å sitte med en murstein av et partitur foran seg. Men der «Petites esquisses d'oiseaux» tar for seg små skisser av fuglelyder - beskriver Messiaen i «Catalogue d'oiseaux» også de omkringliggende landskap og trekker inn andre fugler i de små miniatyrene som han har satt sammen til en koloss av et klaververk. Her beskrives også fjærdrakt, fuglenes samtaler - og ikke minst presenteres fuglenes typiske signaler.
Messiaen har komponert formidable musikkstykker i disse samlingene. Han er fargerik i det atonale landskap - og når også Håkon Austbø maler frem det ene prakteksemplaret av en fuglebeskrivelse etter den andre på sitt piano må det bli bra.
Dette er kanskje ikke det første Messiaen-verket man bør gi seg i kast med. Men det er definitivt ett av den franske komponistens virkelig store bragder.

OLIVIER MESSIAEN: «Catalogue d'oiseaux» & «Petites esquisses d'oiseaux»
Håkon Austbø, klaver
Naxos CD (1996)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar