Verkliste

tirsdag 10. oktober 2023

Dette er "Musikkreisen"


 Komponisten Henning Sommerro presenteres her med tre forskjellige konserter. En for harmonika, en for panfløyte (!) og en for fiolin. På mange måter blir dette en reise i programmusikkens landskap - med myter, en skalds tanker og den harde virkelighet anno 2016. 


Henning Sommerro (f. 1952) - (ja det er han med den evigunge "Vårsøg", men vi skal et godt stykke unna den melodien i disse konsertene) - har skapt seg en musikalsk verden som egentlig er altomfattende. Konserter, orkesterverk, teater, opera, musikk for mindre besetninger - jo han har vært innom det meste innen musikkens formidling. Og det som kjennetegner hans musikk i en større sammenheng er nysgjerrighet for det som finnes av musikalske inntrykk i den store verden, samt at han også er godt plantet i den norske tradisjonen.

De tre konsertene på denne platen er preget av fantasi og det skinner igjennom at Sommerro bruker sitt lyttende øre i bare som musiker, men også i sitt komponerende.

I konserten for harmonika og orkester "Solkverv" fra 2005 blir vi med Sigvat Skald eller Sigvat Tordsson som er hans egentlige navn. Sigvat har skrevet en rekke av sangene i Olav den Helliges Saga, og var en meget kjent islandsk skald som levde fra år 995 til 1045. I konserten blir vi med Sigvat til den evige stad og skaldens tanker gir Henning Sommerro de musikalske verktøyene dor å skape en aldeles nydelig konsert, eminent spilt av Sigmund Groven.

Den neste konserten er for panfløyte og orkester. "Vårfest" fra 2012 er nettopp en fest - en musikalsk fest som bringer tankene til både til spiring og blomstring, og jammen tar komponisten lytterern med til et besøk hos vårgudinnen Ostara og henes medsammensvorne. En riktig så herlig og tidvis sprelsk konsert. Og ja - panfløyten passer aldeles nydelig inn det store orkesterbildet.

I 2016 bestilte Oslo filharmoniske orkester fiolinkonserten "Grenser". Og her er det alvor. Vi tas med til flyktningkrisen det året da Europa ble oversvømmet av flyktninger. En menneskestrøm man ikke hadde opplevd maken til siden 2. verdenskrig. Og igjen maner Sommerro fram bilder som gir musikken et spennende liv - selv med et slikt dramatisk og tragisk utganspunkt.

Det er tre strålende solister vi møter. Sigmund Groven på harmonika, Roar Engelberg på panfløyte og fiolinisten Marianne Thorsen. Alle tre gjør sitt til at dette blir en musikalsk opplevelse der også fantasi og tanker for lov til å spille inn hos lytteren. Det er Nick Davies som dirigerer Trondheim Symfoniorkester & Opera.

Igjen er det laget strålende lydspor! Bare å nyte!

HENNING SOMMERRO: "Borders"
Marianne Thorsen, fiolin - Roar Engelberg, panfløyte - Sigmund Groven, harmonika
Trondheim Symfoniorkester & Opera - Nick Davies (dirigent)
2L-173-SABD (2023)
Spilletid: 48'05



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar