Verkliste

tirsdag 9. januar 2024

Kontraster i spill


 Fiolinisten Johan Dalene og pianisten Christian Ihle Hadland er ute med et album som virkelig setter de musikalske følere i spill. Selv om det bare er 70 år mellom det eldste og det yngste stykket på denne platen, så møter vi kontraster i musikk. Og hvilket spill som presenteres!


Platen innledes med ett av Arvo Pärts (f. 1935) mest spilte verk «Fratres» som han skrev i 1977, men versjonen for fiolin og klaver ble skrevet i 1980. Dette er ett av undertegnedes favorittstykker med de spennende kontrastene som presenteres. Dalene og Hadland spiller her med både varme og intensitet i et verk som både er teknisk krevende, men også melodisk tiltalende.

Så skrus tiden tilbake til 1927 med Maurice Ravels (1875-1937) «Fiolinsonate i G-dur». Også her et verk med store kontraster - fra de vare melodiske linjer i første sats, via 20-tallets blues i andre sats til den heseblesende og spenstige sistesatsen. En riktig så god opplevelse for sofa-lytteren.

Vi får et lite musikalsk intermezzo i Lili Boulangers (1893-1918) nydelige «Nocturne» fra 1911. Dette er musikalsk lyrikk på sitt beste!

Så til en transkripsjon. Joda - Sergej Prokofievs (1891-1953) «Fiolinsonate nr.2 op.94a» er opprinnelig skrevet for fløyte og klaver i 1943, men da fiolinisten David Oistrakh hørte denne sonaten så han muligheten for at dette også kunne bli en fiolinistisk godbit. Og Prokofiev jobbet sammen med Oistrakh med å transkribere verket. Sonaten - både i fløyte- og fiolin-tappning er mye spilt rundt om og duoen Dalene / Hadland gjør så absolutt ingen skam på denne herlige musikken.

Fire små stykker for fiolin og klaver av Grazyna Bacewicz (1909-1969), «Humoreska» - «Kolysanka» - «Slavisk dans» og «Stained-glassed window», avslutter denne innspillingen. Hennes gode innsikt i fiolinens muligheter gjør disse små stykkene til små perler i hendene på de to musikerne.

Det er bare å ta av seg hatten for Johan Dalene og Christian Ihle Hadland som denne gangen gir oss en solid opplevelse i kammermusikkens tegn.

JOHAN DALENE / CHRISTIAN IHLE HADLAND: «Stained Glass»
BIS-2730 (2023)
Spilletid: 68'31

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar