Verkliste

fredag 9. februar 2024

En norsk «wagner-opera»!


 Hjalmar Borgstrøms andre og siste opera «Der Fischer» fra året 1900 er endelig på plass i lyduniverset. Her kommer en opera som inneholder både et tvangsekteskap, en pakt med djevelen, guddommelig straff og tilgivelse - og med en massiv dose «wagneriansk» musikk. Og det er bare å gratulere med utgivelsen av en god og spennende norsk opera.




 Nå skal det ikke stikkes under en stol at undertegnede er en slags «wagner-nerd», i alle fall når det gjelder hans operaer. Og det er særs spennende å lytte til en norsk komponist som så til de grader tar Richard Wagners form og kosept-tenking inn i den norske musikkverden. For Wagner var nok mer enn en inspirator for Hjalmar Borgstrøm.

«Der Fischer» er et solid stykke drama, der Borgstrøm benytter seg av ledemotiver (som Wagner gjorde) og viser en orkestrering av klasse, der han også på et vis hedrer Wagner ved å innlemme akkorder som du finner igjen i flere Wagner-operaer - og ikke minst utstrakt benyttelsen av valdhorn i orkesteret. Det blir altså på mange måter helt «wagnersk».

Det er i første rekke dirigenten og orkestratoren Terje Boye Hansen vi kan takke for denne innspillingen. Han var også ansvarlig for urframføringen av operaen i 2003 med Kristiansand Symfoniorkester.

Men her leder han altså Nasjonaloperaens kor og orkester med solistene Ketil Hugaas, Ingebjørg Kosmo, Eli Kristin Hanssveen, Thor Inge Falck, Kjell Magnus Sandve og Njål Sparbo i dette mektige drama.

Solistenes innsats i innspillingen er helt herlig. Og selv om operaen er på tysk er det for et vanlig språkøre greit å følge med, selv om teksten burde vært med i cd-heftet. Man kan prisverdig nok finne både partitur og tekst på Musikkforlagenes nettside; https://musikkforlagene.no/product/hjalmar-borgstrom-der-fischer/


 Nasjonaloperaens kor og orkesteret er også fintstemt i denne innspillingen som det faktisk tok 15 år å ferdigstille. Og det er altså et imponerende stykke arbeid som er lagt ned. Terje Boye Hansen er levende opptatt av å hente frem delvis eller helt glemte verk i den norske musikkhistorien - og ære være ham for det!

Denne operaen bør absolutt få et liv på scenen i Bjørvika også - det er den verd!


Terje Boye Hansen - foto: Tom Henning Bratlie




HJALMAR BORGSTRØM: «Der Fischer»
Solister: Ketil Hugaas, Ingebjørg Kosmo, Eli Kristin Hanssveen, Thor Inge Falck, Kjell Magnus Sandve og Njål Sparbo
Den Norske Opera og Ballets kor og orkester
Kormester: Stefan Kammler
Dirigent: Terje Boye Hansen
SIMAX Classics PSC 1221 (2024)
Spilletid: 94'38 (2cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar