Verkliste

tirsdag 30. april 2024

Velkommen inn i en annen verden


 Det er noe litt utenom det vanlige som presenteres på denne platen med den dyktige pianisten Sanae Yoshida. Hun sender oss rett inn i den mikrotonale verden - en verden de færreste av oss lytter til. Likevel - du har nok lånt ørene til dette, kanskje uten å vite det.


 Mikrotonalitet er musikalske uttrykk som i dagens kunstmusikk ikke er av de vanligste. Og før man stuper inn i denne verden kan man med fordel lese seg litt opp - f.eks i Store Norske Leksikon.

Altså - mikrotonalitet har eksistert i århundrer og på denne platen har Sanae Yoshida samlet fem ulike verk fra like mange komponister. Her kommer er meget informativt cd-hefte godt med i selve lyttingen.

Personlig har jeg stor sans for en god del av musikken, spesielt den lekne og humoristiske «Boiling Web» fra 2020 av Øyvind Mæland (f. 1985). Her skinner musikaliteten i verket tydelig gjennom og man kan formelig høre at pianisten også er av det lekne slaget i dette verket.

Plata innledes med Eivind Buenes (f. 1973) «3 studier for mikrotonalt piano» - skrevet i 2019. Her tar Buene utgangspunkt i tre sonater av Franz Schubert. Fiffig gjort - og lytteren får med dette innledende verket en forholdsvis grei inngang i denne innspillingens mikrotonale verden.

Noe helt annet er Keiko Harada (f. 1968) «Bai-Bai-Bai» - der vi møter et mer komplekst mikrotonalt instrument. Spennende lytting blir det selvsagt.

Michelle Agnes Magalhaes (f. 1979) sitt stykke «Snow Soul» er sammen med Mælands verk, min favoritt på denne platen. Her er det klangene som virkelig pirrer øregangene.

Avslutningsvis har Andreas Gundersen (f. 1993) skrevet «3 små stykker» (2022) som føyer seg pent i denne innspillingen til Sanae Yoshida.

Man trenger ikke være spesielt interessert for å ha glede av denne platen - men et åpent musikalsk sinn og en dose nysgjerrighet er godt å ta med seg inn i denne litt spesielle verden.

SANAE YOSHIDA: My Microtonal Piano
LAWO Classics LWC1273 (2024)
Spilletid: 61'13



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar