Verkliste

tirsdag 19. desember 2023

En «gammel» dansk av sterk årgang


 Den danske komponisten Per Nørgård (f. 1932) og den finske dirigenten John Storgårds går usedvanlig godt sammen. Denne gangen er det Bergen Filharmoniske orkester som gir seg i kast med Nørgårds åttende symfoni, samt to andre orkesterverk.


 Innspillingen begynner med et «Three Nocturnal Movements», et verk Festspillene i Bergen bestilte som gave til orkesterets 250 års jubileum i 2015. Et nennsomt orkesterverk med solistene Peter Herresthal på fiolin  og Jakob Kullberg på cello. Gjennom årene har Kullberg og Nørgård samarbeidet en god del, og Kullberg har hatt en vesentlig finger med i utformingen av verket. Vi møter et meget nedtonet lydbilde, der de to solistene legger et spennende og vakkert klangbilde over de tildels sparsomme orkesterklangene. 

Så følger det som jeg vil si er platas hovedverk. Nørgårds åttende symfoni fra 2011. Denne symfonien er kun spilt inn en gang tidligere, da med Sakari Oramo og Wien-filharmonikerne. Jaha, tenkte jeg og forberedte meg på noen aha-opplevelser - kanskje i retning av østerrikernes favør. Men ingen grunn til engstelse - Wienerne spiller med sin vante varme og fyldige klang, mens symfonien i Storgårds og Bergen-musikerne hender skaper en mer transparent og livlig framføring. Denne nye innspillingen fremstår på en litt annen måte, der Storgårds får frem et helt spesifikt lydbilde som henter frem de aller minste detaljer til oss som lytter. Symfonien er også tilegnet John Storgårds.

Til slutt en liten perle av et verk. «Lysning» er nettopp hva tittelen indikerer - et fem minutter lang stykke som man kan la sin egen fantasi forme. En lysning i skogen - en gryende dag - veien fra mørke til lys - det er bare å velge. Verket er skrevet for strykere og er kanskje den perfekte innfallsporten til denne platen - selv om det er plasert sist i spillerekkefølgen.

Lyden på denne platen er også av det riktig så eminente slaget!

Jeg er kort sagt blitt glad i denne innspillingen, som har fått mange runder i spilleren i heimen.

PS! Lytt også til Storgårds innspillinger med Oslo-filharmonien, der han tolker Nørgårds symfoni nr. 2, 4, 5 og 6.

PER NØRGÅRD: «Symfoni nr.8» og to andre orkesterverk
Peter Herresthal, fiolin - Jakob Kullberg, cello
Bergen Filharmoniske Orkester - John Storgårds (dirigent)
BIS-2502 (2023)
Spilletid: 54'00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar