Verkliste

torsdag 7. desember 2023

Lyden av nord


 Ola Asdahl Rokkones er ute med et nytt album, tuftet på inspirasjon fra det arktiske miljøet. Vi møter en meget dyktig saxofonist som har plukket frem 3 verk som er svært så ulike.


Det begynner med Alexander Aaarøen (f. 1993) og hans «The Heart, it Soar» fra 2019. Et tre-delt verk som kan bli en favoritt blant konsertgjengere og gjerne også radiolyttere. Musikken er forholdsvis lettbent, uten at det nødvendigvis skal tolkes negativt. Likevel dukker det opp noe musikalske klisjér i verket som kan bringe tankene inn mot filmmusikk fra snødekte vidder. Så tidvis er ikke dette et verk som brenner seg fast i bevisstheten.

Så følger den russiske komponisten Alexander Manotskov (f. 1972) og syv spennende portretter, som undertegnede vil betegne som platas hovedverk. Her møter vi et musikk som gir saxofonisten en rekke flotte steminger å spille på, samtidig som Rokkones får vist sitt tekniske talent. Denne russiskfødte komponisten har hentet inspirasjon til verket fra Arkhangelsk og beskriver sju erkengler i den russisk ortodokse kirken. Manotskov er i dag bosatt i Tyksland etter Russlands invasjon av Ukraina.

Til slutt møter vi musikken til Terje Bjørklund (f. 1945). Både innledningen og avslutnngen som er inspirert av samisk joik, bringer tankene inn mot en annen saxofonist - Jan Garbarek og hans plate «I took up the Runes». Suiten «Arctic Lines» er en nytelse å lytte til, mye takket være solistens fine klang i sitt instrument og det går en del blomster også til de ledsagende musikere i Arktisk Filharmoni under ledelse av Per Kristian Skalstad.

Fin plate, som virkelig anbefales!

OLA ASDAHL ROKKONES: «Arctic Saxophone»
Arktisk Filharmoni - Per Kristian Skalstad, dirigent
LAWO Classics LWC 1263 (2023)
Spilletid: 76'32

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar