Verkliste

tirsdag 30. januar 2024

Elegant strengespill


 Union Gitatrio så dagens lys i 2018 og består av Aslak Fiske Fjalestad, Frank Alexander Aarø og Karl Michelson. «Við» er tittelen både på albumet, samt innspillingens siste spor signert Karsten Brustad (f. 1959). Stykket summerer på mange måter opp inntrykk fra denne plata; Haromoni - klanger - og musikalsk innovasjon.


 For det begynner med musikk av Philip Glass (f. 1937). «Opening er hentet fra «Glassworks», opprinnelig skrevet for piano, og kanskje ett av den amerikanske komponistens mest kjente stykker. Sammen med hans niende etyde må det sies at disse to minimalistiske mesterverkene passer også utrolig fint for en gitartrio.

Komponisten Alf Ekholm er nok for en del kjent fra storbandverdenen, men han er også komponist og de tre stykkene fra hans «Underwater Music» er alle ytterst lyttervennlige. «Seaweed» og «Mermaid's Dance» er beint ut nydelig å høre på. Det siste stykket derimot - «Sonar» - bringer mystikken inn i et urolig lydlandskap.

Kari Telstad Sundet har skrevet «Musikk fra en blå brønn». Her har komponisten tatt utganspunkt i Torborg Nerdreaas sine tekster fra boken med samme navn. Det er nysgjerrighet og klanglig søken som favner de tre stykkene og spesielt det siste - «Stråler av musikk gjennom regnet» er utrolig genialt skrevet - og ikke minst utført.

Så følger to stykker av Johann Sebastian Bach; «Jesu bleibet meine Freude» og «Andante» fra sonate nr.4. Fint spill, men undertegnede kan ikke helt fatte sammenhengen sett med bakgrunn i platas andre verker, men det er nå min oppfatning.

Helt til slutt hører vi «Við» av Karsten Brustad. Brustad bruker mange gammelnorske ord i sitt kompositoriske virke. «Við» kan kanskje sirkle rundt ordet relasjoner. Her møter vi tre individuelt stemte gitarer, noe som skaper en helt spesiell musikalsk atmosfære - med spente harmonier og mystiske klanger. Det hele er smågenialt egentlig.

Union Gitartrio er så absolutt med på å fargelegge det musikalsk landskapet her hjemme - den pirret virkelig mine ører - selv om Bachs musikk denne gangen ble som det berømte hvileskjæret.

Gi den en lytt!

UNION GITARTRIO: «Við»
Talbot Records NOI6T2304 (2023)
Spilletid: 51'28

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar