Verkliste

søndag 21. januar 2024

Musikk! Natur! Glede!


 Det er et enormt bergensk apparat som er i sving i denne fremførelsen av Frederick Delius (1862-1934) sitt utrolig flotte verk «Eine Messe des Lebens». Innspillingen oser av overskudd og musikalsk fortellerglede fra samtlige medvirkende.


 Fire solister, tre kor og et orkester i storform gir oss i sofakroken et solid trøkk fra første sekund. Og jeg kan allerede først som sist gi tommel opp til lydtekniker Thomas Wolden i plateselskapet LAWO for meget potent lydfesting av dette verket.

Frederick Delius var en sann norges-venn og tilbrakte mye tid sammen med Edvard Grieg. Og det var på en av norgesturene at Delius fikk inspirasjon til å skrive dette verket, basert på deler av Friedrich Nietzches «Also Sprach Zarathustra». Og dette fantastiske verket til Delius er en hyllest til livet - intet mindre.

Hyllesten gis til beste av Bergen Filharmoniske kor og orkester, Edvard  Grieg kor og Collegium Musicum kor, samt solistene Gemma Summerfield (sopran), Claudia Huckle (alt), Bror Magnus Tødenes (tenor) og Roderick Williams (baryton). Og det hele blir ledet særdeles godt av orkesterets første gjestedirigent Sir Mark Elder.

Det er glede som umiddelbart gnistrer ut av høyttalerne. Innledningen av denne store messen kan nesten sammenlignes med åpningsstrofene i Carl Orffs mektige «Carmina Burana». Du får enkelt sagt oppleve et musikalsk lydtrøkk av en annen verden. Orkester og korister er meget godt samkjørt verket igjennom, koristenes diksjon er meget god, og med tenkstene i hånda, kan man så absolutt finne gleden i de delene av Nietzches verk som er med i dette verket.

Delius var opptatt av natur, dyreliv og menneskets forhold til verden. Derfor kan man jo si at denne messen også passer usedvanlig godt inn som et innlegg til dagens urolige verden med klimakatastrofer, krig og annen elendighet.

De snaue 95 minuttene fyker av sted. Musikken er uten dødpunkter - og de involverte følger maestro Elder i tykt og tynt. Det er fascinerende å legge merke til den intensiteten som ligger i denne innspillingen. Ikke minst må jeg framheve den smittende formidlergleden som solister, kor og orkester legger for dagen. 

Sammen med en særdeles informativ tekst i cd-heftet (skrevet av Andrew Mellor), er dette en av de aller beste innspilligene som ble gitt ut i 2023.

Denne plata anbefales på det aller aller varmeste.

FREDERICK DELIUS: «Eine Messe des Lebens»
Bergen Filharmoniske kor og orkester, Edvard  Grieg kor og Collegium Musicum kor
Solister: Gemma Summerfield (sopran), Claudia Huckle (alt), Bror Magnus Tødenes (tenor) og Roderick Williams (baryton)
Dirigent: Sir Mark Elder
LAWO Classics LWC1265 (2023)
Spilletid: 94'26 (2cd)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar