Verkliste

tirsdag 14. mai 2024

Kjell Habbestads kjærleik


 «Songar om kjærleik» er navnet på Kjell Habbestad seneste innspilling, der hans musikk tolkes av et knippe særdeles fine musikere. I den 77 minutter lange reisen binder Habbestad sammen tekstene til Paal Helge Haugen, Henrik Ibsen og Olav H. Hauge, samt Salomos sanger - og et verk der Habbestad har hentet sin inspirasjon fra forfatteren Sigrid Undset. Dette er en særdeles fin reise i kjærleikens tegn.


Musikerne på denne innspillingen her er vel etablerte i det norske musikklivet og har hver for seg gitt sine verdifulle bidrag til norsk musikkliv.

At de nå forenes i å formidle noen av den gode komponist Kjell Habbestads musikk, har resultert i et meget fint og spennende program, som det er en fornøyelse å lytte seg gjennom.

Habbestad har alltid en mening med sin musikk og ikke minst - sine musikalske uttrykk. Han er flink til å skape fasinerende klangfarger som i denne settingen kler tekstene han benytter seg av meget godt. At komponisten også er særdeles god til å skape stemninger og spenninger i sin musikk kommer i denne tapning meget fint frem. I disse verkene møter vi det inderlige, det følsomme og det lidenskapelige, samt funderinger over livets mange fasetter.

Til å tolke musikken og tekstene finner vi mezzosopran Marianne Beate Kieland og barytonen Halvor Festervoll Melien, to sangere som på hver sin kant er herlige formidlere av både eldre og nyere verk. Som vanlig er pianisten Nils Anders Mortensen særdeles godt tilstede med sitt akkompagnement.

At Habbestad velger variasjon i sine verk for å skape de bildene han er på jakt etter viser hans bruk av strykere som består av familiemedlemmene Ingvild og Erlend Habbestad på henholdsvis fiolin og cello, samt Janina Kronberg på fiolin og bratsjisten Einar Kyvig Bauge. Vi får også møte perkusjonisten Rob Waring og fløytisten Ida Habbestad - altså komponistens tredje barn som medvirker på platen. Et usedvanlig knippe dyktige musikere som gir sitt beste for musikk og tekster som handler om noe av det viktigste som finne - kjærleiken!

Sett av tid til å lytte - opplevelsen du får er vel verd den tiden det tar.

Platas første verk er «3 Høgsongar for låg røyst» op.12 fra 1984, så følger «Blad frå ein austleg hage» op.46 (1995), «6 Ibsensanger» op.50 fra 1996 , «Jenny - et tonedikt» op.62 (2001), og «Epitaf» op.75 (2004), før det hele avsluttes med «Det er den draumen» op.94 fra 2015.

KJELL HABBESTAD: «Songar om kjærleik»
LAWO Classics LWC1268 (2024)
Spilletid: 77'08

Til info: Kjell Habbestad var en av undertegnedes lærere i komposisjon ved Østlandets Musikkonservatorium på 1990-tallet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar