torsdag 30. desember 2021

Helstøpt!



 En av våre mest fargerike og virkelig dyktige komponister er Henrik Hellstenius (f. 1963). På denne platen presenteres 3 nyere verk av ham, inkludert re-komponering av noen av Robert Schumanns sanger fra «Dichterliebe»

mandag 20. desember 2021

Eriksmoen på fransk


 En av landets fineste sopraner - Mari Eriksmoen - er ute med franske tildragelser på cd. I samspill med Bergen-filharmonien får vi et spennende musikalsk møte med kontraster.

fredag 17. desember 2021

«Alene» - en solistisk kommentar


 Bente Illevold gir oss tanker og klanger som opptar henne. «Alene» ble til under pandemiens første runde. Nå står vi i runde nr.4 - og musikken er der fortsatt - til trøst og forventning. «Alene» er både en øreåpner og en slags kommentar med henblikk på deler av verdens elendighet.

torsdag 16. desember 2021

mandag 13. desember 2021

Velspilt og vakkert, men....


 Rune Alver er ute med en ny plate i serien med Signe Lunds pianomusikk. Og det hele er som å titte inn i et lite vindu med hyggelige, men ikke så veldig spennende opplevelser. 

tirsdag 30. november 2021

Unge stemmers jul


 En av årets fine juleplater er «Colours of Christmas», med Bragernes kirkes ungdomskor ledet av Beate Strømme Fevang. I drøyt 50 minutter møter vi både noe kjent, og en del litt mer ukjent julemusikk.

onsdag 24. november 2021

Det syder!


 Her er noe så unikt som en norsk komponist som til de grader plasserer seg midt i tangoens verden - og det gjør han med bravur!

onsdag 3. november 2021

Elegansens gave


 Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) var et geni - og Engegårdkvartettens innspillinger av Haydn-kvartettene til Mozart er av det usedvanlige elegant og sublime slaget.

fredag 29. oktober 2021

Litt skuffende Tsjaikovsky

 


Henning Kraggerud er en av våre virkelig dyktige fiolinister. Nå er han og Arktisk kammerorkester og Arktisk Filharmoni ute med en plate som har sine kvaliteter, men som svikter litt i to av de virkelig store klassiske verkene.

tirsdag 26. oktober 2021

Stor norsk stemme


 Den norske mezzosopranen Tuva Semmingsen var i 17 år medlem i solistensemblet ved Det Kongelige teater i København. Nå er hun ute på platemarkedet sammen med Esbjerg ensemble i en mildt sagt spennende produksjon med Steingrimur Rohloffs musikalske penn i sentrum.

torsdag 14. oktober 2021

Ny flott Bach-cd fra Kåre Nordtoga


 Kombinasjonen Johann Sebastian Bach (1685-1750) og organisten Kåre Nordstoga er noe av det som det norske platekjøpende publikum absolutt bør merke seg. Nå er den norske organisten ute med den sjette produksjonen ( i alt 12 cd-plater) med musikk av denne barokkens geni.

onsdag 13. oktober 2021

Spennende fra Det Norske Kammerorkester


 Det Norske Kammerorkester og deres nye leder Pekka Kuusisto er ute med den første innspillingen i deres samarbeid. Vi får presentert musikk av Nico Muhly (f. 1981) og minimalistenes ringrev Philip Glass (f. 1937)

torsdag 7. oktober 2021

Svensk-nederlandsk-amerikansk Alpaca


 Alpaca ensemble er ute med sin 10. utgivelse - og denne gangen har det prisbelønnede ensemblet konsentrert seg om den svenske komponisten Karin Rehnqvist (f. 1957) og nederlands/amerikanske Ellen Lindquist (f. 1970). Velkommen til en spesiell klangverden.

torsdag 23. september 2021

Mektig imponert!


 Her kaster Bergen-filharmonien seg rett inn i en av de virkelig store symfoniene. Og sammen med dirigent Thomas Dausgaard kommer de fra det med et imponerende resultat. Denne innspillingen av Anton Bruckners første versjon av hans tredje symfoni - som også kalles for Wagnersymfonien - går rett hjem hos undertegnede.

mandag 20. september 2021

Melodisk og klanglig


 Ståle Kleiberg (f. 1958) fornekter seg ikke. Han skriver musikk som engasjerer, og som er spekket med nydelige klanger og spennende melodier. Hans nye plate med konserter for fiolin, bratsj og cello er for en nyromantisk godbit å regne.

torsdag 16. september 2021

Bortgjemte norske perler


 Norsk operatradisjon er på mange måter et nesten glemt kapittel. Nå og da dukker det opp utdrag og en sjelden gang en hel opera. På den platen med Operaorkesteret får vi en liten smakebit på norsk musikklitteratur du sjelden eller aldri har hørt før.

tirsdag 14. september 2021

Den enkle melodi


 Carl Gustav Sparre Olsen (1903-1984) er en av norsk musikkliv meget fine komponister fra det forrige århundre. Pianisten Øyvind Aase har her samlet samtlige av Sparre Olsens pianostykker.

fredag 10. september 2021

Den franske gullalderen


 Det er noe spesielt med fransk musikk rundt som ble skrevet til fra 1880-årene og fremover. Og da spesielt flor blåsere - ikke minst takket være foregangsmannen og Paul Taffanel som brakte blåsemusikken,  eller rettere sagt harmonimusikken inn i konsertsalen. Nå kan du lytte til spennende musikk fra denne tiden - framført av Oslo Kammerakademi.

torsdag 2. september 2021

Nydelig saxofonklang!


 Aina Helgeland Davidsen debuterer på platemarkedet med en innspilling der musikk fra Belgia og Frankrike blir presentert. Og vi blir tatt med inn i en klanglig og spennende verden.

fredag 27. august 2021

En dose nytelse


 Trio Mediæval klinger i høyttalerne igjen med en ny cd - og takk for det. Vi møter en trio som skaper de nydeligste lydlandskap, godt hjulpet av saxofonist Trygve Seim og bassist Mats Eilertsen.

tirsdag 24. august 2021

Inn i den finske klangen


 Bergen-filharmonien har med seg Lise Davidsen på denne innspillingen med musikk av den fiske nasjonalkomponisten Jean Sibelius (1892-1957). Og i åpningsverket «Luonnotar» settes en mildt sagt utrolig stemning.

tirsdag 10. august 2021

Et unikt musikalsk samarbeid


 «L'homme armé» - Sjøforsvarets Musikkorps nye plate med musikk av Ketil Hvoslef (f. 1939), er ikke bare en hyllest, men også en utrolig flott dokumentasjon av hva en komponist og et strålende ensemble kan skape.

tirsdag 27. juli 2021

Lidenskap og musikalsk romantikk


 Gitaristen Marius Noss Gundersen er ute med nok en plate. Denne gangen har han viet hele innspillingen til arrangementer av brasilianske Marco Pereira. 

mandag 19. juli 2021

Spillets enkelhet


 Trompet og orgel er en fin kombinasjon. Og når to av landets ledende instrumentalister på området musiserer sammen, er det bare å kose seg. 

fredag 16. juli 2021

Dette er kunst for alle!


 Det spilles på et piano, så man nesten kan høre smilet fra tangentene. Det ledsagende orkesteret er så tilstede i samspillet med pianisten at det er en fryd. Velkommen til året 1785 - og noen av Wolfgang Amadeus Mozarts (1756-1791) fineste klaverkonserter.

torsdag 1. juli 2021

Samtidens spenn


 Morten Eide Pedersen (1958-2014) var for mange komponister en mentor av de virkelig sjeldne. Hans virke ved Grieg-akademiet er betydelig, og nå får vi også kjennskap til hans musikk med to plateutgivelser.

fredag 25. juni 2021

I Inkaenes fotspor


 Kringkastingsorkesteret (KORK) og dirigenten Miguel Harth-Bedoya har denne gangen tatt for seg musikk inspirert av inkasporet. Veier og ruter som går på musikalske kryss og tvers gjennom Columbia, Peru, Argentina og Chile. Jeg kan nesten garantere at du ikke har hørt denne musikken tidligere - så det er vel verdt å låne øret til den.

fredag 11. juni 2021

Russere på norsk


 Oslo-filharmonien er ute med en ny sterk innspilling. Denne gangen med Sergei Prokofievs sjette symfoni og Nikolai Myaskovskys 27. symfoni - den siste han skrev. Her får vi servert kontrastene blant to av datidens lysende musikalske skikkelser i Sovjetunionen.

søndag 16. mai 2021

Overbeviser igjen


 Lise Davidsen er her med sitt andre album, denne gangen med musikk av Beethoven, Cherubini, Verdi, Mascagni og Wagner. Igjen ble jeg sittende å lytte til en stemme som så til de grader vil ta kommende musikkscener med storm. Den unge verdensstjernen befester sin stilling.

mandag 3. mai 2021

Nytt og vakkert!


 Gisle Kverndokk er en komponist med riktig så mange forskjellige jern i ilden. Han er like stilsikker i samtidens nyskapende klangverden som i musikalens teaterform. Og nå har han sannelig skapt noe som definitivt peker rett tilbake i tid, da romansen var den ultimate skjønnhet. Men stopp litt.....

fredag 30. april 2021

La deg fascinere


 Noen ganger så serverer våre hjemlige orkestre godbiter som vi normalt ikke lytter til. På denne platen tar Kringkastingsorkesteret (KORK), sammen med sin tidligere sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya, oss med på en fascinerende musikalsk reise rundt om i verden.

fredag 23. april 2021

Den nordiske melodi


 Det gnistrer allerede i de første sekundene av denne platen med fiolinkometen Johan Dalene og den meget dyktige pianisten Christian Ihle Hadland. Den svensk-norske fiolinisten har på denne cd-platen tatt frem nordisk musikk av beste merke. Og han gjør så visst ingen skam på denne musikken. 

mandag 19. april 2021

Sangfuglen blomstrer


 Mari Eriksmoen er godt etablert i det internasjonale toppsjiktet - og denne innspillingen, med arier av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) og Georg Friedrich Händel (1685-1759) viser hvor godt hun behersker denne musikkformen.

fredag 16. april 2021

En gyllen stemme


 Norske sangere er i vinden om dagen, og en av de er så visst Isa Katharina Gericke. Nå presenterer hun - i samarbeid med Joachim Knoph - sentrale sanger av Johan Kvandal (1919-1999). Og det er særdeles fint å lytte til en sopran som behersker dette lille formatet.

tirsdag 6. april 2021

Pianistiske eventyr


 Jeg har lyttet mye gjennom årene, men en gang i blant hører jeg musikk av "eldre" årgang for første gang. Slik ble det da Christian Grøvlens nye plate «Eventyr» snurret i spilleren. Ut av høyttalerne kom det musikk av Geirr Tveitt som for meg var helt ukjent. 

For en opplevelse!

fredag 26. mars 2021

Lettbent og underholdende

 


Det er bare å ta frem sjokoladekaken - eller gjerne den berømte Sachertorte. Kaken man nyter best i Salzburg, og som passer utmerket til denne Mozart-platen som sopranen Ann-Helen Moen og pianisten Liv Glaser presenterer. 

tirsdag 9. mars 2021

Ut i verden med norsk nasjonalromantikk

 


Ragnhild Hemsing er ikke akkurat et ubeskrevet blad ute i den store musikalske smeltedigelen. Og denne produksjonen bør treffe både et nasjonalt og et internasjonalt publikum. Her deler en av landets dyktigste felespillere sin musikk fra fedrelandet og benytter seg av både fiolin og hardingfele.

torsdag 18. februar 2021

The Artist's Secret!



 

Mezzosopranen Bettina Smith og pianisten Jan Willem Nelleke er ute med en ny cd. Denne gangen har de virkelig gravd frem sanger som sjelden fremføres. Og her er det definitivt mye fint, også fordi Smiths stemme passer meget godt til disse sangene.

søndag 24. januar 2021

Paus og forledelsen

 


 Marcus Paus (f. 1979) er særs plateaktiv, og her er han med en veldig enkel plate. Enkel er kanskje ikke det riktige ordet, da de fleste tekstene til Jens Bjørneboe er av det dystre slaget, men likevel finner man også kimen til lys.

lørdag 16. januar 2021

Sinding og fiolinen


 Christian Sinding (1856-1941) var spådd en stor fremtid rundt 1900-tallet. Spesielt hans sanger og små pianostykker gjorde ham til Edvard Grieg og Johan Svendsens etterfølger. Men slik gikk det ikke for den norske fiolinisten, pianisten og komponisten.

onsdag 13. januar 2021

Rike stemninger


 Henrik Ødegaard (f. 1955) er en komponist som vi i stor grad finner i den religiøse del av samtidens musikkskapende, selv om han også har skrevet mer verdslig musikk. «Beatitudes» fra 2013 har en vokal rikdom i seg - god penslet ut av Ødegaard.

mandag 11. januar 2021

Praktklang fra Nidarosdomen


Domkantor i Nidarosdomen Magne H. Draagen trekker linjer mellom Leipzig, et kraftsenter i europeisk musikkultur, og Trondheims store katedral med denne platen. Da skal jeg naturlig nok hoppe bukk over Johann Sebastian Bach, selv om svimlende mye av musikken den tyske komponisten skrev, ble til i nettopp Leipzig.

fredag 8. januar 2021

Opera som orkesterverk


 Å overføre musikk som er skrevet for scenen til orkestersalen, kan noen ganger fungere aldeles fint. Operaen «Kimen» av Magnar Åm (f. 1952) har her skiftet ham - til orkesterdrakt.

onsdag 6. januar 2021

Iskaldt drama!


 «Grader av Hvitt» signert forfatteren Johan Harstad (f. 1979) og komponist Nils Henrik Asheim (f. 1959) er ikke en behagelig reise hørt fra godstolen. Lytteren er vitne til et drama - et iskaldt drama!

mandag 4. januar 2021

Torden - en filmmusikalsk reise


 Det er ikke ofte jeg skriver om filmmusikk, likevel - her er unntaket. Filmmusikken til filmen «Torden», skrevet av Marcus Paus (f. 1979) er iørefallende og ambisiøs og passer godt inn i denne norske fantasy-filmen.