søndag 30. juli 2023

Samtidsmusikk? Jada, og dette er er gøy og spennende musikk!


 Åsmund Feidje (f. 1948). Norsk komponist sier du? Joda, og har du frekventert norske teatre de siste 30 årene, eller lyttet til progrock på 70-tallet, eller ensemblet Octoband - eller kanskje til Terje Rypdal, da har du nok vært borti musikeren og komponisten Åsmund Feidje - men det visste du kanskje ikke?

mandag 24. juli 2023

Dansk snadder fra Bergen


 Det er ikke ofte fiolinkonserten til Carl Nielsen (1865-1931) blir å finne på på samme cd som hans fjerde symfoni. Som regel er det den tredje symfonien som benyttes. Men - ved å gjøre dette lille grepet så setter James Ehnes og Bergen-filharmonikerne oss tilbake nøyaktig 100 år - til London i 1923. Da programmerte Carl Nielsen sin eneste konsert i byen på nettopp dette viset. Og jeg må si at de to verkene matcher hverandre perfekt.

onsdag 12. juli 2023

Frem fra glemselen


 Komponisten Sigurd Lie (1871-1904) er nok forholdsvis ukjent for de fleste her på berget. Det skyldes hans korte karriere. Likevel viser denne innspillingen noen av hans virkelig gode kvaliteter. 

søndag 9. juli 2023

Stort verk - godt spill


 Ett av de virkelig store og gripende verkene til Olivier Messiaen (1908-1992) er «Quatour pour la fin du Temps» for klarinett, piano, fiolin og cello. Det er veldig fint at det Trondheim-baserte ensemblet Quatour Maliniak har gitt seg i kast med dette usedvanlige verket.

torsdag 6. juli 2023

Gripende!


 Den amerikanske komponisten Mizzy Mazzoli (f.1980) er blitt et godt kjent navn her på berget i den siste tiden. I fjor høst fikk hennes opera «The Listeners» sin urframføring på Den Norske Opera i Bjørvika, og på denne innspillingen blir hennes musikk formidlet av to norske orkestre, samt at vi tar en slags avskjed med fiolinisten Peter Herresthal som solist.

tirsdag 4. juli 2023

Nostalgien pipler frem


 Mezzo-sopranen Hilde Torgersen og pianisten Kenneth Karlsson er ute med en «ny» live-plate, med norsk samtidsmusikk fra 1980- og 90-tallet. Er datidens musikk like provoserende og "kranglete" i dag, som den i mange tilfeller var for 30 år siden?

søndag 2. juli 2023

Intens Bruckner


 Bergen Filharmonsike orkester er her med en ny Bruckner-symfoni. Denne gangen med den virkelig store og romantiske fjerde symfoni. Det er blitt en intens lytteropplevelse - og da mener jeg opplevelse!