tirsdag 28. januar 2020

mandag 27. januar 2020

Kontrastenes plate!

Å kombinere Nils Henrik Asheims «Høgsongen - Eg søv, men hjartet vakar» fra 2015 med Peter Tsjaikovskys flotte «Serenade i C-dur» er et vågestykke. Og jeg er - i alle fall et godt stykke på vei - i ferd med å bifalle prosjektet med musikalske hurrarop.

søndag 26. januar 2020

Litt brasiliansk varme i vinterkulda

Lengter du etter hvite strender, svalende bris, en forfriskende drikk og litt inderlig strengemusikk? Vel - Marius Noss Gundersen serverer i alle fall nydelige toner fra sin gitar på denne platen som helt klart kan ledsage «frøsne» nordmenns lengsel etter sommer.

lørdag 25. januar 2020

Eminent pianospill!

Nils Anders Mortensen er særdeles aktiv på platefronten. Alta-musikeren er fast akkompagnatør for Marianne Beate Kielland - og når han nå går "solo" med en cd fra en av verdens største komponister med musikk "alle" store pianister har gjort før ham, er det godt å registrere at denne innspillingen er av det ypperlige slaget.

fredag 24. januar 2020

Godt fortalt i musikk og bilder

Bergen Filharmoniske orkester ligger ikke på latsiden om dagen. Den ene innspillingen etter den andre dukker opp. Denne gangen er det et lite vågestykke de har gitt seg utpå; «Ridder Blåskjegg» av Bela Bartok (1881-1945).

torsdag 23. januar 2020

Klassikere og klassespill

Robert Schumann (1810-1856) skapte to riktig så fine kammermusikkverk for piano og strykere. Nå har Nils Anders Mortensen og Engegårdkvartetten gitt de to herlige verkene liv på en ny plate.

onsdag 22. januar 2020

Ikke helt i toppklasse

Etter å ha opplevd en rekke innspillinger med Bergen-filharmonien, må jeg dessverre si at denne innspillingen med den første og tredje symfonien til Johannes Brahms (1833-1897) skuffer en litt.

tirsdag 21. januar 2020

En god trioplate

Trio ClariNord er et produkt av Norges Musikkhøgskole. Her er deres debut-plate med musikk av Ludvig van Beethoven (1770-1827), Carl Frühling (1868-1937) og Jon Øivind Ness (f. 1968). Med andre ord et variert og spennende program.

mandag 20. januar 2020

Bartok, Skride og Aadland

Norske dirigenter markerer seg godt utenfor steinrøysa. Eivind Aadland gjester ofte WDR symfoniorkester - og her musiserer de sammen med det utrolig talentfulle fiolinisten Baiba Skride i Bela Bartoks spennende musikalske verden.

søndag 19. januar 2020

Den enkle sangen

Eivind Grovens sanger innbyr ikke til de store virtuose utladninger. De lavmælte melodiene er finstemte og tiltalende, og passer mezzosopranen Marianne Beate Kielland veldig godt.

lørdag 18. januar 2020

Kammermusikkens perfeksjon


Mozarts 43 minutter lange «Divertimento i Ess-dur» KV 563 er kanskje det beste innen kammermusikken som er skrevet i Mozarts samtid - og muligens en del år fremover. TrioTaus har så definitivt funnet nøkkelen til en helt fantastisk versjon.

fredag 17. januar 2020

Den argentinske harpe

Sidsel Walstad - harpist, møter argentinske Alberto Ginastera (1916-1983). Og her gnistrer det av rytmikk og klanger fra en solist og et orkester som formidler på høyt plan.

torsdag 16. januar 2020

En komponist - to solister

Det er alltid spennende å møte Jan Erik Mikalsens musikk. Denne gangen sammen med fiolinisten Ingerine Dahl, pianisten Ellen Ugelvik og Stavanger symfoniorkester. Det blir en god dose musikalske stemninger av slikt.

onsdag 15. januar 2020

tirsdag 14. januar 2020

Armenske toner

Aram Khachaturian sier du? - Vel for oss som har levd en stund er det nok å tenke på på den britiske TV-serien Onedin-linjen, der temaet er hentet fra balletten «Spartacus» og ikke minst er den kjente «Sabeldansen» balletten «Gayaneh» kjent stoff.

mandag 13. januar 2020

Den fascinerende klangen

Musikk kan være så mangt - den enkle melodi, rasende klangkaskader, skinnende og spinkle toner, den mystiske tonen - ja egentlig er musikk altomfattende. På Karin Hellqvists plate har hun samlet fem verk - alle ulike, men med fiolinens klang som samlingspunkt i en elektronisk verden.

søndag 12. januar 2020

Virtuost - helt enkelt!

Ikke bare er dette et herlig sammensatt program. Det er også blendende flott spill lytteren får oppleve. Vilde Frang fester her et enda bedre grep om karrieren.

lørdag 11. januar 2020

Fest med Hadland og Oslo Kammerakademi

Det blir musikkfest når fem strålende musikere setter hverandre i stevne med denne innspillingen. Her får vi tre flott klaverkvintetter signert Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Franz Ignaz Danzi (1763-1826) og Ludvig van Beethoven (1770-1827).

fredag 10. januar 2020

Samtidens romantikk

Igjen overrasker Ståle Kleiberg med sitt musikalske univers. Denne gangen er det fire kammermusikkverk som presenteres - og her tar han oss med inn i noe som nesten kan kalles nyromantisk. For det er vennlig og vakkert det hele.

torsdag 9. januar 2020

Elegant pianospill

Rune Alver er her med en flott og hyggelig innspilling med pianomusikk av Catharinus Elling (1858-1942). Musikk speiler Ellings fascinasjon for den gode melodi, samt for folkemusikken.

onsdag 8. januar 2020

Av en annen verden

Her snakker vi klangbehandling - både fra komponist Kristin Bolstad (f. 1981) og vokalensemblet Stemmeklang. Musikk svever - stemmene svever og har du et godt musikkanlegg vil sannsynligvis det sveve også. Maken til stemmeprakt!

tirsdag 7. januar 2020

En oboist og hans orkester

Trygve Aarvik var solo oboist i Kringkastingsorkesteret fra 1981 til 2018 - og denne platen er på en måte den nå pensjonerte oboistens gave det musikkelskende publikum - og hvilken gave han gir oss - fra strålende kammerspill til virtuos formidling i to flotte obokonserter.

mandag 6. januar 2020

Den politiske komponist

Man kan ikke la være å la seg fascinere av Cecilie Ore (f. 1954) og hennes skaperkunst. Hun dekker mye av det samtidsmusikalske landskap - og på denne platen er hun mer politisk og kritisk en noen sinne. Det blir interessant musikk av slikt.

søndag 5. januar 2020

Meget fint triospill

De tre musikerne som denne gangen utgjør Oslo Philharmonic Chamber Group, serverer tre av de store klassikerne for klarinett, bratsj og klaver på en meget fin måte. Dette er kammerspill av høy klasse.

lørdag 4. januar 2020

Holst og Elgar med Bergen-filharmonien

Bergen filharmoniske orkester er ute med en ny plate - denne gangen har de med seg den amerikanske dirigenten Andrew Litton. Det blir en meget god lytteropplevelse av to av de mest kjente verkene fra England.