onsdag 3. februar 2010

Godt portrett

Sven Lyder Kahrs (1959) er kanskje ikke den komponisten som "alle" kjenner. Likevel er han profilert med blant annet Edvard-prisen og Arne Nordheim komponistpris.

Sven Lyder Kahrs er på mange måter litt sparsommelig i bruken av musikalske virkemidler. På denne platen er åtte av hans verk presentert, med et knippe strålende musikere.
Det er altså ikke de voldsomme og brede linjer som preger musikken. Men man finner hele tiden spennende og litt mystiske vinkler inn i en spesiell lydverden. Musikken krever sin lytter, men er likevel forholdsvis enkel å forholde seg til - og når man også har en ledsagende og god tekst i cd-heftet, kan man nærme seg Kahrs lydunivers på en fin måte.
Musikken er nesten litt unnskyldende - litt tilbaketrukket - og reflekterer nesten over seg selv - i alle fall i mine ører. Kanskje funderende musikk er et like bra ord?
Musikerne som bidrar er på øverste hylle i musikerlandskapet. Ensemble Recherche, Ensemble Ernst (dirigent Thomas Rimul), Asamisimasa, samt Anton Lukoszevieze (cello), Helge Slaatto (fiolin), Franck Reinecke (kontrabass), Dimitri Vassilakis (piano), Pierre Strauch (cello), Janne Berglund (sopran), Rolf Borch (klarinett), Anders Førrisdal (gitar) og Håkon Stene (slagverk) bidrar til at platen er av det spennende slaget.
Litt mystisk, litt tilbaketrukken, litt forundrende.


På platen:
Ici
In Nomine - selbst den eigenen namen wegzulassen
Mais tes desirs ont la couleur du vent
Sparrows
Und Fernhin, ehe es alles geschieht
Wie ein Blume, von der ich den namen nicht weiss
Wir nur ziehen allem vorbei, wie ein luftiger Auftausch
Umile e tardo

SVEN LYDER KAHRS: «Dew Sparrows Breath»
Aurora CD ACD 5017 (2009)
Spilletid: 70:58

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar