mandag 22. november 2010

Spennende plate fra Stavanger


 Stavanger Symfoniorkester under ledelse av Steven Sloane kommer nå med en plate der musikk av sveitsiske Frank Martin (1890-1974) er lydfestet. Musikken er kanskje ikke den som er mest spilt her oppe i nord, men dette er absolutt av det hørverdige slaget.


Vi får kjennskap til tre verk fra denne spennende komponisten. «6 monologer fra Jedermann» fra 1944 (orkestrert i 1949), suite fra operaen «Der Sturm» fra 1955 og «Symphonie Concertante» fra 1946.

Det er den unge nederlandske barytonen Thomas Oliemans som er solist i monologene og i enkelte deler av «Der Sturm». Og dette er absolutt tolket på en fin måte, der sangerens fine klang kommer til sin rett.

Personlig er det de seks monologene som fester seg best hos undertegnede. Dette er kanskje det beste vokalverket som Martin har skrevet og i denne orkestertapningen fremstår både solist og orkester som to gode og likeverdige musiserende.

«Symphonie Concertante» er en re-orkestrering av Martins egen «Petite Symphonie Concertante» som opprinnelig er for to strykeorkestre, cembalo, harpe og piano. Og selv om dette er fint gjort, foretrekker jeg fortsatt originalen med de fine solostemmene.

Det er gledelig at Stavanger Symfoniorkester også gir oss litt av den gode musikken til denne komponisten, som faktisk levde store deler av sitt voksne liv i Nederland.

FRANK MARTIN: Vokal - og orkestermusikk
Thomas Oliemans, baryton
Stavanger Symfoniorkester - Steven Sloane, dirigent
Md&G Records (2010)
Spilletid: 61:07


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar