Surroundlyd kler Fartein Valens musikk i det lille format. Det er en nytelse å høre Valens klangveving som legger seg som et mykt teppe rundt lytteren. Det tilbaketrukne lydbildet vokser og avdekker en ruvende kjempe under lyttingen. For Valens servering av klanger i musikkopplevelsen er unik i norsk musikkhistorie, noe han fikk urettmessig mye pepper for fra sin samtid.
«Hvis Valen ikke hadde vært så tilbakeholden og beskjeden, ville han nu hatt europeisk berømmelse.» Ordene var Issay Dobrowens, en av mellomkrigsårenes store dirigenter og leder av Filharmonisk Selskaps Orkester i årene 1927-31.
Men veien til berømmelse skulle bli tung for Norges fremste modernist i denne perioden. Det skyldtes nok ikke bare hans tilbaketrukne vesen, men med et tonespråk i forlengelsen av Schönberg - Berg - Weberns tolvtonemusikk, dog med en meget personlig utforming, gjorde han det ikke lett for seg i et konservativt norsk musikkmiljø.
Hans to nummererte strykekvartetter som er med på denne innspillingen understreker hvor stor denne komponisten er. Musikken har en klang og en inderlighet som selv den dag i dag savner sidestykke.
I tillegg finner vi to av satsene i Valens strykekvartett som han arbeidet med i forkant av opptaket ved høyskolen i Berlin i 1909. Dette er for et senromantisk verk å regne, og ligger langt utenfor den musikalske sfæren som Fartein Valen skulle søke seg inn i. Men artig lytting er det.
Hansakvartettenn ble dannet i 1987 av musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester. Ensemblet består i dag av Åsta Jørgensen og Hilary Foster (fioliner), Helga Steen (bratsj) og Walter Heim (cello). Og mye av æren for det klingende resultatet skal nettopp Hansakvarteten ha. De må ha studert komponisten inngående - for det klingende resultat er befriende og er klangmessig en nytelse å oppleve.
Som avslutning på platen er det funnet plass til Goethesangene op.6 med Hilde Haraldsen Sveen i vokalpartiene. Hun avla sin konserteksamen ved Hochschule der Künste, Berlin 1994 og har siden den gang hatt sentrale roller ved en rekke europeiske operahus. Denne versjonen er instrumentert av Leif Halvorsen.
Fartein Valen provoserer ingen lenger, og det er så fortjent så fortjent at hans kamermusikk også finner veien inn i cd-hyllene - for de to kvartettene er unike, og her er de umåtelig godt fremført.
HANSAKVARTETTEN: Strykekvartetter av Fartein Valen
2L 89 (2013)
Blue Ray disc 5.1 DTS HD MA 24/192Khz
2L 89 (2013)
Blue Ray disc 5.1 DTS HD MA 24/192Khz
Fartein Valen (1887-1952)
- Mest kjente verk: «Kirkegården ved havet»
- Studerte ved musikkhøyskolen i Berlin (1909-1911)
- Fikk komponistgasje i 1935
- Fikk sitt store internasjonale gjennombrudd etter 2. verdenskrig
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar