tirsdag 6. januar 2015

Musikk i (sam)tiden


 Kjell Mørk Karlsen (f. 1947) er en av våre meget kreative og aktive komponister. På denne platen tolker organisten Inger-Lise Ulsrud og cellisten Frida Fredrikke Waaler Wærvågen tre av hans soloverk. 


 Man blir umiddelbart slått av musikkens mangfold i Kjell Mørk Karlsens musikk, selv når det er snakk om tre store og forholdsvis lange soloverk.

Platen åpner og avsluttes med to av Karlsens orgelverk. «Christus-Meditationen» Op. 120 og det 40 minutter lange «Offenbarungs-Meditationen» Op. 155. Disse to verkene rammer inn «Daughter of Jephthah» for cello solo, Op. 152B.

Alle tre verkene henter sin inspirasjon fra Bibelen. Og er man nysgjerrig nok, så er det ikke dumt å finne frem til stedene i bibelen som kan kobles opp mot disse tre verkene.

Vi forflytter oss til Uranienborg kirke og på orgelkraken sitter Inger-Lise Ulsrud, en av vår tids kanskje litt underkjente organister. Hun har hatt konserter i Thomaskirken i Leipzig, Marktkirche i Halle, domkirken i Riga, Passauer Dom, Salzburger Dom, Schleswiger Dom, Birmingham Cathedral, Hallgrimskirkan i Reykjavik og Nidarosdomen i Trondheim. 

Hennes spill er særdeles godt og hun gir Mørk Karlsens musikk den intensistet og drama som finnes i komponistens partiturer. Teknisk er hennes spill briljant og formidlingen til Ulstrud er av det virkelig fine slaget.

Når det gjelder formidling ligger Frida Fredrikke Waaler Wærvågens spill på samme utrolig fine nivå. Hennes tolkning av «Daughter of Jephthah» er både dramatisk og inderlig - helt i tråd med de bibelske tekster.

Platen gir et meget godt blikk inn i Kjell Mørk Karlsen kompositoriske virke. Jeg anbefaler den varmt!

KJELL MØRK KARSLEN: «Meditatio»
Inger-Lise Ulsrud, orgel - Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, cello
Aurora ACD 5079 (2014)
Spilletid: 81.06

1 kommentar: