tirsdag 26. mars 2019

Vennlig verdensmusikk

Bakteppet for dette verket er interessant - og litt originalt. Det bor mennesker fra hele 189 forskjellige nasjoner i Stavanger - og de har naturlig nok tilknytning til sin egen kultur - og musikk.
Gisle Kverndokk (f. 1967) har gjort seg bemerket innenfor den nasjonale og den internasjonale musikalske sfæren. Han er nå aktuell med kirkeoperaen «Upon this handful of earth», men har også skrevet musikk for de fleste besetninger.
Hans symfoniske danser ble skrevet i 2014 til Stavanger symfoniorkester og er nå gitt ut på orkesterets eget plateselskap.
Musikken er spennende, folkelig (selvsagt) - og det er imponerende hvordan komponisten har sydd sammen dette kanskje så stort anlagte verket.
Orkesteret spiller helt optimalt på denne innspillingen - og yter Kverndokks musikk full rettferdighet.
Det er rett og slett artig at en komponist kan gjøre et slikt stykke arbeid - som må ha tatt enormt med tid å pusle sammen til en god enhet.
Det ble naturlig nok ikke plass til musikk fra alle de 189 nasjonalitetene i verket, men Kverndokk har brukt innslag fra Norge, Sverige, Polen, Hellas, Kurdistan, Madagaskar, Eritrea, Kina, Afghanistan, Iran, Cuba og Venezuela i dansene, som resulterer i et variert og hyggelig verk.
Et lite minus er dog at platen kun inneholder 40 minutter musikk - man kunne trygt inkludert mer av Kverndokks musikk i denne produksjonen.

GISLE KVERNDOKK: «Symphonic Dances»
Stavanger symfoniorkester - Ken-David Masur (dirigent)
SSO Recordings SSO4018-9 (2018)
Spilletid: 40.16

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar