fredag 24. mai 2019

Bach, Geist og Buxtehode fra Trondheim


 Trondheim Barokk har denne gangen med seg den velrenommerte fiolinist og orkesterleder Sigiswald Kuijken i et nydelig program med blant annet to av kantatene til Johann Sebastian Bach (1685-1750).


 Det er også et solid lag med sangere representert på platen: Siri Thornhill & Ingeborg Dalheim sopraner, Ebba Rydh, alt - Hugo Hymas, tenor og Håvard Stensvold, bass.

Stemmene til disse sangerne passer fint sammen og kvintetten bærer navnet Vox Nidrosiensis.

Platens to store verk er kantatene til Bach. «Es erhub sich ein Streit» BWV 19 er skrevet i 1726 til Mikkelsmesse, mens «Herr Gott, dich loben alle wir» BWV 130 er skrevet to år tidligere, også den er skrevet til Mikkelsmesse.

Platas to andre verk et den dansk-tyske komponisten Dietrich Buxtehodes (1637-1707) «Befiehl dem Engel, dass er komm'» og den mer ukjente Christian Geist (1640-1711) sin «Quis Hostis in coelis».

Diksjonen blant sangerne er av det gode slaget. Det er ingen problemer med å forstå teksten i disse fire verkene, og når også det vokale er av det meget balanserte slaget, blir opplevelsen av det gode. Trondheim Barokk er et forholdsvis ungt ensemble, stiftet i 2014 av Martin Wåhlberg, og har allerede gjort seg bemerket både her hjemme og i utlandet, hvilket denne innspillingen er et godt bevis på. 

Det er også spesielt morsomt å lytte til Christian Geits verk - en for meg helt ukjent komponist. Men du verden - dette er musikk av klasse.

TRONDHEIM BAROKK & VOX NIDROSIENSIS: Apocalypse
Dirigent: Sigiswald Kuijken
Chemins du Baroque CDB-003 (2018)
Spilletid: 48'45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar