tirsdag 14. januar 2020

Armenske toner

Aram Khachaturian sier du? - Vel for oss som har levd en stund er det nok å tenke på på den britiske TV-serien Onedin-linjen, der temaet er hentet fra balletten «Spartacus» og ikke minst er den kjente «Sabeldansen» balletten «Gayaneh» kjent stoff.

Selvsagt er disse to stykkene representert på denne platen der den armenske pianisten Mariam Kharatyan har dukket ned i sin landsmanns komposisjoner.
Og det er den berømte adagioen fra «Spartacus» som treffer ørene først - ikke i orkesterdrakt, men en versjon for fiolin, cello og piano. Og den innleder en fin reise inn i en musikalsk verden med armensk folkemusikk som et musikalsk anker.
Aram Khatchaturian (1903-1978) er en meget spennende komponist. Han var altså samtidig med blant andre Dmitri Shostakovich og led litt den samme skjebne som ham i og med at også han fikk sitt musikalske pass påstemplet med voldsom kritikk fra det sovjetiske politiske system.
Vi møter fire musikere som formidler Khatchaturians musikk på en meget fin måte. Musikken er vakker - og musikerne pensler ut den folkloristiske skjønnheten som Khatchaturian har fanget aldeles fortreffelig.
Dette er en plate som bør lyttes til - for dette er musikalsk historie som formidles - godt hjulpet av pianisten Mariam Kharatyan, fiolinisten Adam Grüchot, klarinettisten Stig Nordhagen og cellisten Leonardo Sesenna.
Kharatyan har skrevet en meget god og informativ artikkel i cd-heftet.


På platen:
«Song-poem for violin and piano» (1929)
«Dance for violin and piano» (1926)
«Sonata for violin and piano» (1932)
«Trio for clarinet, violin and piano» (1932)
«Lullaby» and «Sabre Dance» from «Gayaneh» (1942)
«Adagio» from «Spartacus» (1954)

ARAM KHATCHATURIAN: Chamber Music
Simax Classics PSC1273 (2019)
Spilletid: 58:36

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar