søndag 3. mars 2024

Et viktig bidrag


 Finn Mortensen (1922-1983) var og er på mange måter en av de mest markante skikkelser i norsk musikkliv på 1900-tallet. Nå er Kristian Evjen ute med en plate der han tar for seg komponistens pianomusikk i forbindelse med sin doktoravhandling.


 Denne viktige norske komponisten - og musikkpedagogen - satte store spor etter seg i forrige århundre, og det er mange av våre nålevende komponister som har mye å takke Finn Mortensen for.

Pianomusikken til Mortensen er ikke så altfor ofte spilt. Hans modernistiske stårsted har nok satt noen kjepper i hjulene for at denne musikken skulle nå ut til det brede massen av musikkinteresserte. Likevel er det på høy tid at denne musikken blir lydfestet.

Man kan nok si at det er tre hovedverk på denne platen. Hans to pianosonater, samt sonaten for to pianoer, der Evjen har selskap av den talentfulle Sanae Yoshida.

Når man først har Mortensens pianoverk i høyttalerne kan man også fordype seg i avhandlingen til Kristian Evjen - som du kan finne her!

Personlig har jeg god sans for hans små tolv-tonestykker for barn, samt hans to sonatiner. Men la det være sagt - denne musikken krever sitt øre og sin forståelse. Det krever litt å sette seg inn i Mortensen teknikker og tanker rundt musikk, men med hjelp av Evjens avhandling kan du finne mye glede i denne innspillingen.

Kristian Evjen og Sanae Yoshida er dyktige instrumentalister og mitt tips for deg som ikke har inngående kjennskap til Finn Mortensen musikk - ta hans pianomusikk inn i mindre doser av gangen.

Innhold på innspillingen er:
12 små tolvtone-stykker for barn op.22
Fantasi og fuge op.13
Klaversonate nr.2 op.47
Klaversonate op.7
Nocturne op.22 nr.4
Pianostykke op.28
Sonate for 2 pianoer (i tre versjoner)*
Sonatine nr.1 for klaver op.1
Sonatine nr.2 for klaver op.2

FINN MORTENSEN: Komplett musikk for piano
Kristian Evjen og Sanae Yoshida*, piano
(2023) Kristian Thunestvedt Evjen
Spilletid: 112'41 (digital versjon)


1 kommentar:

  1. Et strålende og veldig viktig arbeid. Gratulerer Kristian

    SvarSlett