søndag 7. juli 2024

Språklyder - Klanglyder - Foundring - Fasinasjon


 Henrik Hellstenius (f. 1963) røsker litt i både ører og sjel med sin nye plate. Platas to verk er på mange måter plassert i to forskjellige verdner, men likevel gir kombinasjonen av «Public Behaviour» og «Together» en tankevekkende musikalsk opplevelse der komponisten utleverer både tanker og erfaringer med lytteren.


 I «Public Behaviour» beskriver Hellstenius samtiden slik han selv opplever den. Han har selv skrevet teksten og de vokale sidene av verket gir et sterkt inntrykk av komponisten kritiske blikk på det livet vi lever, der mennekset på flere måter er brikker i et samfunn som det absolutt trenger å settes lys på. Med andre ord tvinger Hellestenius lytteren til å ta stilling til et liv styrt av elementer utenfor individets kontroll. Sitt eget? - Ditt? Og er det håp?

Platas andre verk «Together» tar oss med inn i tankene komponisten har rundt hvordan han (og sikkert andre) møter våre medmennesker. Interessant og spennende, og tekstene er inspirert av Richard Sennet, den franske filosof Emmanuel Levinas, samt Jeanne de Salzmann.

Så var det verkene. Vel - Hellstenius er virkelig verd et studium. Hans evne til å skape er av det unike slaget - og selv om tekstene i verkene er dels forvirrende og satt sammen i mindre og større kaskader av klanger, så finner man gode knagger å henge det musikalske inntrykket på.

Utøverne er også av det særdeles fine slaget. «Public Behaviour» er en slagverkkonsert, med stemmer og orkester som ledsagere til den meget dyktige solist Hans-Kristian Kjos Sørensen. På dette verket medvirker også Nordic Voices og Stavanger Symfoniorkester som ledes av Ilan Volkov.

I «Together» er det de seks stemmene til Nordic Voices som er er i fokus sammen med pianisten Ellen Ugelvik og perkusjonisten Jennifer Torrence - ledet av Kai Grinde Myrann.

Som sagt - denne platen blir du ikke ferdig med i løpet av de drøye 53 minutter det tar å lytte gjennom. Denne bør med fordel tas frem med jevne mellomrom - for her er det klanger, spenninger, menneskets tanker og forundring som belyses. 

La deg fasinere (og kanskje får du en aha-opplevelse underveis)!

HENRIK HELLSTENIUS: «Public Behaviour»
Hans-Kristian Kjos Sørensen - perkusjon, Jennifer Torrence - perkusjon, Nordic Voices, Stavanger Symfoniorkester
Dirigenter: Ilan Volkov og Kai Grinde Myrann
BIS-2665 SACD (2024)
Spilletid: 53'42





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar