tirsdag 24. november 2015

Forfriskende klassikere

Møtet med fiolinisten Augustin Hadelich i meget godt samspill med Kringkastingsorkesteret, er blitt en forfriskende opplevelse.

Å kombinere Mendelssohns lyriske og vakre fiolinkonsert med Bela Bartoks litt røffere konsert nr.2 er en meget god match. De står overraskende godt til hverandre når vi lar cd'en få lov å gjøre seg ferdig.
Det e-moll konserten til Felix Mendelssohn (1809-1847) som er satt først på denne platen - og det er en forfriskende konsert Hadelich og nasjonens radioorkester under ledelse av Miguel Harth-Bedoya gir oss.
Mendelssohns konsert er en av de mest spilte i verden, og det er alltid spennende å lytte til nye tolkninger. Hadelichs spill har den nødvendige intensiteten og varmen som denne konserten trenger, og det er også veldig flott å høre at han tidvis viser frem en mer nøktern bruk av blant annet vibrato enn andre fiolinister har lagt for dagen i denne konserten.
Koblingen med Bela Bartok (1881-1945) og hans Fiolinkonsert nr.2 er smått genial. Her får vi møte en helt annen solist - en solist som våger å ta inn den mer moderne fiolinklangen - og det er spesielt interessant å lytte til hvordan Hadelich endrer sitt spill i denne konserten sammenlignet med skjønnheten i Mendelssohns konsert.
Kringkastingsorkesteret er et glimrende orkester som imponerer om det så spilles sammen med metall-bandet Dimmu Borgir - eller de fineste klassiske solister. Og slikt vokser musikerne på. Jeg tror man blir usedvanlig lydhøre for sine medmusikere i slike settinger, og det tjener orkesteret på også når det gjelder musikk som formidles på denne platen.
Det er bare å takke pent for denne platen!

BELA BARTOK / FELIX MENDELSSOHN: Fiolinkonserter
Augustin Hadelich, fiolin
Kringkastingsorkesteret - Miguel Harth-Bedoya (dirigent)
AVIE AV 2323 (2015)
Spilletid: 62:30   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar