onsdag 2. september 2020

Brilliant operainnspilling


 Det er ikke ofte en fransk innspilling med et norsk orkester får topp omtale i BBC Magazine, men akkurat det har skjedd med Orkester Nord (tidligere Trondheim Barokk) og Martin Wåhlbergs tolkning av André Grétrys (1741-1813) «Raoul Barbe-bleue» (1789). Dette er et verk som går under kategorien Opera Comique. Så da må man jo bare gi den en sjanse i den hjemlige spilleren også.


Jeg blir absolutt imponert over denne produksjonen. Wåhlberg og hans Orkester Nord er i storslag og de har med seg et knippe usedvanlige dyktige solister.

Denne operaen lå i glemselens skuff i nesten 200 år, inntil 2018 - da Wåhlberg og hans orkester tok den med til Barokkfest i Trondheim som produserte operaen i samarbeid med Centre de Musique Baroque Versailles.

Og slik ble det også en plate. Operaen er et oppkomme i herlig musikk - fine solistinnslag og for oss som ikke er superstive i fransk - et meget fint og informativt cd-hefte der tekstene også er på engelsk.

For mange er kanskje Martin Wåhlberg en forholdsvis ukjent dirigent. Han er opprinnelig cellist og fikk tidlig en fascinasjon av tidligmusikk. Hans inngående kjennskap for musikken i denne tidsperioden gir han videre til sitt orkester og resultatet et mer enn godt. Så at BBC fremhever denne innspillingen som en av de beste som så dagens lys i 2019 er helt på sin plass! At operaen også er av det fornøyelige slaget er også et stort pluss.

Her er det bare å lytte og kose seg - du blir imponert!

ANDRÉ ERNEST MODESTE GRÉTRY: «Raoul Barbe-bleue»
Solister: Chantal Santon-Jeffery, Francois Rougier, Matthieu Lecroart
Orkester Nord - Martin Wåhlberg (dirigent)
APARTEMUSIC AP214 (2019)
Spilletid: 87'27 (2cd)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar