mandag 22. april 2024

Bergen og Grieg - igjen en herlig kombinasjon


 Fire verk av Edvard Grieg (1843-1907) - ett supervelkjent og tre litt mindre framførte verker har Bergen Filharmoniske orkester og Edward Gardner lydfestet denne gangen. Og igjen vil jeg si at dette er en gave til musikkelskere.


Griegs «Symfoniske danser» op.64 er en klar orkesterfavoritt som spilles ganske så ofte i konsertsaler rundt om i verden. De fire dansene framføres med briljans og overskudd i denne tappningen. Alle orkestergrupper er med på laget. Det er både sprelsk og lyrisk formidlet av musikerne og deres sjefdirigent. Spesielt har jeg sansen for det musikalske drama som utspiller seg i den fjerde satsen. Her spares det ikke på noen ting - spesielt ikke blant grovmessingen, som i perioder balanserer på en klangmessig knivsegg. Men det funker som bare det!

Så følger «Bergljot» op.20. Dette er et lite drama med tekst av Bjørnstjerne Bjørnson. Vi tas med tilbake til året 1050, der Einar Tambarskjelve og hans sønn blir drept av Kong Harald Hårdråde. Musikalsk drama av beste sort synes undertegnede. Juni Dahr er en utmerket forteller.

Et lite drama finner vi også i «Foran sydens kloster» op.20. Teksten er igjen av Bjørnson og på denne innspillingen møter vi sopranen Mari Eriksomoen og mezzosopranen Astrid Nordstad i uimotståelig samklang. Her medvirker også kvinnestemmene fra Bergen filharmoniske kor og Edvard Grieg kor.

Dette er enkelt sagt nydelig!

Avslutningsvis får vi «Sørgemarsj over Richard Nordraak», opprinnelig skrevet for klaver i 1866, og senere for blåseorkester av Grieg selv - et verk flere norske janitsjarkorps har gitt seg i kast med. På denne platen er det Johan Halvorsens orkesterering fra 1907 som framføres. Halvorsen skrev dette arrangementet til Griegs egen begravelse der over 30.000 bergensere fulgte den store komponisten til graven. Og Halvorsen fikk virkelig frem all den sorg som Grieg hadde da Nordraak døde i denne orkestrering. Den er rett og slett rørende.

Det medfølgende tekstheftet er godt og informativt.

Bergen Filharmoniske orkester under ledelse av Edward Gardner overbeviser - igjen.

BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER: «Grieg»
Juni Dahr, deklamasjon
Mari Eriksmoen, sopran - Astrid Nordstad, mezzosopran
Edward Gardner - dirigent
CHANDOS CHSA5301 (2024)
Spilletid: 63'48

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar