mandag 1. april 2024

Bevegelse - Endre - Samle


 Møt Jan Martin Smørdal (f. 1978). En komponist som med denne platen både utforderer og forundrer lytteren. Et knippe meget dyktige musikere er med på å fargelegge hans musikk med denne innspillingen.


Verkene som er samlet her er spilt inn i tidsrommet 2015-2021 og når jeg har lyttet gjennom blir jeg slått av at med programrekkefølgen fremstår platen som en eneste stor konsertaktig opplevelse. De fem verkene har faktisk en dynamikk i seg som når et absolutt høydepunkt i verk nummer fire - før plata avsluttes med ett enkelt instrument, pakket inn i elektroakustiske klanger.

Komponisten skriver selv;
Jeg har lenge vært opptatt av mekanismer bak flokkoppførsel, refleksbevegelser, selvoppstående mønstre og spontan sosial dynamikk. (lese hans egne kommentarer til innspillingen her)

Tilbake til opplevelsen. «less-sense (no intro)» for sopran, klarinett, slagverk og gitar har Smørdal arbeidet med i lang tid. Det første utkastet kom i 2007, og han reviderte verket helt frem til 2021 (da han faktisk kuttet hele introen - derav tittelen). Teksten er hentet fra St. Augustine's «Confessions» - bok III. Lydbildet er faktisk av det slanke slaget og med rike klangfarger.

«My Favorite Thing» er egentlig tre separate verk. Nummer en er skrevet for slagverk, nummer to for ensemble, mens nummer tre er for orkester. Nå skal det også sies at Smørdal har kommet med nummer fire også - som er skrevet for Cikada.
Musikken er basert på noen av de involverte musikeres minner, noe som gjør at lyttingen penses inn i en tredje persons personlig preg og samlet sett blir musikernes tanker usedvanlig spennende i Smørdals tolkninger. Det er også interessant å legge merke til hvor dyktig komponisten er i instrumenteringen av de tre verkene. 

Plata avslutten med «Flock of Me», et verk der fløytisten Yumi Murakami får fargelegge hans musikk med en lite arsenal av fløyter - som utøveren benytter i både vanlige, men også på litt mer obskure måter.

For enkelte kan det være fint å titte litt på noen disse verkenes partiturer som kan kjøpes på NB Noter.

Jan Martin Smørdal (f.1978) er komponist og utøver. Han er i tillegg medlem og med-grunnlegger av Ensemble neoN, et prisvinnende ny-musikk-kollektiv som initierer og gjennomfører prosjekter internasjonalt. Smørdal er en etablert komponist med verker for orkester og kammerbesetninger, i tillegg til installasjoner, korverk og improvisasjoner i ulike former. Han er med-mottager av en rekke Spellemannpriser, og mottok i 2022 Arne Nordheims Komponistpris.

JAN MARTIN SMØRDAL: «My Favorite Thing»
Silje Anker Johnsen, sopran - Kristine Tjøgersen, klarinetter - Ane Marthe Sørlien Holen, slagverk - Jan Martin Smørdal, gitar - Yumi Murakami, fløyter - Pinquins Percussion trio - Ensemble neoN - Krinkastingsorkesteret - Kai Grinde Myrann  (dirigent)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar